Dzelzceļa nozares topošie speciālisti pirmo reizi devušies Erasmus+ praksē

\2022.gada 16.janvārī Erasmus+ programmas KA1 pamatdarbības profesionālās izglītības sektora projekta “Profesionālās kvalifikācijas pilnveide – stabila profesionālā dzīve” (Nr. 2021-1-LV01-KA121-VET-000009189) ietvaros ārvalstu mācību praksē uz Poliju, Belostoku, devās 7 Daugavpils tehnikuma izglītojamie: Oskars Alehno, Artjoms Mironovičs un Artjoms Ņikiforovs (ATS-31), Deniss Pantevičs un Daniils Matvejenkovs (ATS-41), kā arī Pāvels Goloveckis un Jurijs Vībe (EM-41). Projekta mobilitātes dalībnieku atlase tika veikta konkursa kārtībā, kas tika izsludināts tehnikuma mājaslapā pagājušā gada rudenī. Mācību prakses veiksmīgu sākšanu visai grupai no 16. līdz 22. janvārim nodrošināja pavadošā persona – profesionālās izglītības skolotāja Ņina Smuļko. Pateicoties kvalitatīvajam brauciena plānošanas un sagatavošanas darbam, ceļš līdz Polijai tika veikts ļoti līdzeni un ērti. Savukārt vakarā Belostokā mūs sagaidīja Perfect Project Sp. z o.o. projektu koordinatore Justīna Fidrocka un sātīgas vakariņas. Projekta dalībnieki ir izmitināti viesnīcā, trīs numuriņos ar visām ērtībām. Šajā pašā viesnīcā atrodas arī projektu vadības grupas, kas organizēja mūsu praksi, birojs. Ir ļoti ērti vienā ēkā gan dzīvot, gan brokastot, gan tikties konferenču zālē sanāksmēs. Bija ļoti patīkami sajust poļu viesmīlību un kultūras līmeni.

17. janvārī audzēkņiem sākās praktiskais darbs – ATS grupu audzēkņi iepazinās ar Belostokas dzelzceļa saimniecību, kur jau ir sācies reorganizācijas process saistībā ar „Rail Baltica” projekta īstenošanu. Pilna pārvietošanās brīvība, iespēja fotografēt un filmēt, palīdzība dažādās situācijās – tas viss radīja patīkamu iespaidu, tiekoties ar kustības daļas vadītāju Boženu Čaplicku, iecirkņu meistariem un strādniekiem.

Savukārt mūsu elektrotehniķi sāka praksi elektroaprīkojuma rūpnīcā PLUM, kur viņus ar uzņēmumu iepazīstināja Perfect Project Sp. z o.o. projektu koordinators Gžegožs Orlovskis un audzēkņu prakses vadītājs uzņēmumā. Uzņēmuma cehos bija daudz gados jaunu darbinieku, savukārt mūsdienīgajā rūpniecības ēkā – daudz dekoratīvo augu un liels akvārijs.

Arī brīvais laiks ir jāpavada aktīvi. Pilsētā dzīvo 400 tūkstoši iedzīvotāju. Pirmos iespaidus radīja Belostokas centra senatnīgā arhitektūra, augstākās izglītības iestāžu lielais skaits, zinātnes centrs un dažādi muzeji.

Audzēkņu mācību prakse turpināsies līdz februāra vidum, kad varēs arī uzzināt viņu iespaidus par visu prakses periodu.

Daugavpils tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu “Profesionālās kvalifikācijas pilnveide – stabila profesionālā dzīve” (Nr. 2021-1-LV01-KA121-VET-000009189) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Informāciju sagatavoja: profesionālās izglītības skolotāja Ņina Smuļko