Erasmus+ praksē pirmo reizi piedalās pirmā kursa izglītojamais

No 2022.gada 27.marta līdz 2022.gada 23.aprīlim Erasmus+ programmas KA1 pamatdarbības profesionālās izglītības sektora projekta “Jauna pieredze maina dzīves” (Nr.2020-1-LV01-KA116-077195) ietvaros ārvalstu mācību praksē uz Vāciju, Šverīnu, devās trīs Daugavpils tehnikuma izglītojamie: Edgars Krjuks (FR-31), Nadežda Semjonova (FR-31) un Lukass Marcinkevičs (FR-11), viņus pavadīja angļu valodas skolotāja Jūlija Plečkena. Jāpiebilst, ka šī bija īpaša mobilitāte, jo pirmo reizi profesionālās izglītības sektora projekta mācību praksē piedalās pirmā kursa izglītojamais.

Izglītojamo mācību prakse noritēja vācu frizieru salonos Šverīnas pilsētā. Visas mācību prakses garumā izglītojamie pilnveidoja savas zināšanas un praktiskās iemaņas, sadarbojoties ar pieciem profesionāliem vācu frizieriem. Izglītojamos pārsteidza, ka meistari un klienti galvenokārt sazinājās tikai vācu valodā, jo tiem bija vājas angļu valodas zināšanas. Tomēr tas izglītojamajiem nebija šķērslis veiksmīgas komunikācijas nodibināšanai un klientu apkalpošanai salonā.        

Mācību prakses laikā izglītojamajiem tika sniegta iespēja ieveidot salona klientiem matus ar „brašingu”, ilgviļņiem, kā arī pīt bizes un kārtot frizieru darba rīkus. Tāpat izglītojamie mācību prakses laikā pilnveidoja savas iemaņas darbā ar profesionālo kosmētiku, kvalitatīvām matu griešanas mašīnītēm un trimmeri.                                                                                             Mācību prakses laikā izglītojamie konstatēja, ka Vācijā ir ļoti maz frizieru, kas specializējas bižu pīšanā, tāpēc izglītojamie labprāt dalījās savā pieredzē, demonstrējot vācu frizieru meistariem dažādas bižu pīšanas tehnikas.

No mācību prakses brīvo laiku izglītojamie pavadīja, iepazīstot Šverīnes pilsētas apskates objektus. Īpaši spilgti atmiņā ir palicis pils apmeklējums, kur izglītojamajiem bija iespēja izjust īstu viduslaiku atmosfēru un izbaudīt krāšņā pils parka skaistumu. Savukārt nedēļas nogalēs tika nolemts apmeklēt arī citas tuvumā esošas pilsētas. Tā, piemēram, vienā no brīvdienām izglītojamie aizbrauca uz Hamburgu, kur lielāko iespaidu atstāja vasku figūru muzeja apmeklējums ar savām reālistiskajām figūrām. Savukārt citā nedēļas nogalē izglītojamie apmeklēja Baltijas jūras krastā esošo Rostokas pilsētu, kur neizpalika pastaiga gar jūru, kā arī pilsētā esošo apskates objektu apmeklēšana. Rostoka izglītojamajiem palika atmiņā kā pilsēta ar mazām mājiņām, kas no pirmā acu skatiena šķiet neparedzētas dzīvošanai.

Izglītojamie pauž patiesu prieku un pateicību par iespēju īstenot savu mācību praksi Vācijā. Piedalīšanās mobilitātē izglītojamos ir motivējusi vēl dziļāk apgūt gan teorētiskās, gan praktiskās zināšanas, lai kļūtu par izcilu speciālistu savā nozarē.

Daugavpils tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu “Jauna pieredze maina dzīves” (Nr.2020-1-LV01-KA116-077195) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Informāciju sagatavoja projektu un ārējo sakaru nodaļa