Prakse Belastokā

Erasmus+ programmas projekta „Profesionālās kvalifikācijas pilnveide – stabila profesionālā dzīve” (Nr. 2021-1-LV01-KA121-VET-000009189) ietvaros 18.09.2022. līdz 15.10.2022. tika īstenota mācību prakse Belastokā (Polija). Tajā piedalījās mūsu tehnikuma izglītojamie Maksims Romanovs un Andžejs Kuhaļskis no LMT-41 grupas, Vjačeslavs Karmazjuks un Romāns Ivanovs no AM-41 grupas, Dmitrijs Berjoza un Arkādijs Druss no EM-41 grupas, Deniss Okuņevs un Iļja Novajonoks no PR-41 grupas. Pavadošā persona bija profesionālās izglītības skolotāja Ņina Smuļko.

Ceļš pagāja mierīgi, bez sarežģījumiem. Pēc 8 stundu ilga brauciena bija patīkami atkal sastapt projekta vadītāju Belastokā Justīni Fidrocku un sajust viņas viesmīlību. Viesnīcas restorānā mūs gaidīja vakariņas pie apaļā galda un divvietīgi numuriņi. Komforts un augstais apkalpošanas līmenis viesnīcā izgaisināja ilgā ceļa radīto nogurumu.

Nākamajā dienā mūs gaidīja mācību prakses ievadkonference un unikāla ekskursija zinātniskajā centrā. Tajā varētu novadīt mācības visās tehniskajās disciplīnās. Ar neviltotu interesi projekta dalībnieki darbojas ar eksponātiem un guva iedvesmu gaidāmajām darba dienām.

Praktiskais darbs katrā no četrām specialitātēm tika ieplānots attiecīgajos nozares uzņēmumos. Lokomotīvju saimniecības tehniķi – dzelzceļa uzņēmumā PKP, automehāniķi – uzņēmumā OPEL, elektromehāniķi – uzņēmumā PLUM, programmētāji – IT Perspektiva. Katram projekta dalībnieku pārim bija savs darba dienas sākuma un beigu laiks, savi padomdevēji. Darba grafiks lielākoties bija neierasts, dažādi veicamo darbu veidi gatavoja mūsu audzēkņus turpmākajiem dzīves pārbaudījumiem.

Arī atpūta bija pārdomāta. Divas reizes nedēļā mēs apmeklējām sporta nodarbības, apmeklējām Belastokas karaspēka muzeju, Sibīrijas piemiņas muzeju, devāmies ekskursijās pa pilsētu.

Mēs iegūvām iespēju iepazīt citu valsti, tās kultūru, tradīcijas, mācīties saimniekot un komunicēt. Projektu nodaļai gribam patiek paldies! 

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu “Profesionālās kvalifikācijas pilnveide – stabila profesionālā dzīve” (Nr. 2021-1-LV01-KA121-VET-000009189) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Informāciju  sagatavoja skolotāja Ņina Smuļko