Nordpluss Junior programmas projekta „Ecological Issues” dalībnieku vizīte

No 2022. gada 17. oktobra līdz 21. oktobrim Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā Nordpluss programmas Jauniešu apakšprogrammas projekta „Ecological Issues” (Nr. NPJR-2020/10152) ietvaros viesojās projekta partneri – audzēkņi un pedagogi no Lietuvas (Šeduva), Igaunijas (Kohtla-Jarve), Somijas (Raahe). Šis projekts paredz audzēkņu iespēju iepazīties ar dažādām ekoloģijas tēmām un ar ekoloģiju saistītu jautājumu risināšanu katrā no projekta partnervalstīm. Šī bija dalībnieku otrā tikšanās reize, viņi jau bija tikušies un iepazinušies Šeduvas ģimnāzijā Lietuvā.

Nedēļas garumā audzēkņi ar pedagogiem tika iepazīstināti gan ar tehnikumu un tā mācību korpusiem, gan ar pilsētas pašvaldības institūcijām un dažādiem uzņēmumiem, kuru darbība ir saistīta ar ekoloģijas tēmu, gan piedalījās dažādās kultūras aktivitātēs. Visas aktivitātes tika izvēlētas, ņemot vērā projekta pamattēmu – ekoloģiju.

Projekta dalībnieki piedalījās praktiskajā meistarklasē par bezatlikumu ēdienu gatavošanu – kopā ar tehnikuma skolotāju Jeļenu Jurtajevu viņi gatavoja ķirbju ēdienus, proti, ķirbju krēmzupu un ķirbju cepumus. Savu ekošokolādes produkciju prezentēja programmas „Impulss” granta saņēmēji – uzņēmums „Sweeco”. Audzēkņiem un pedagogiem bija iespēja ne tikai uzzināt daudz jauna par šokolādi, tās gatavošanas procesu un īpašībām, iepazīt dažādus citus organiskus produktus un garšvielas, bet arī pašiem nogaršot un salīdzināt ekoloģisku šokolādi ar veikalos nopērkamo.

Viesiem un tehnikuma audzēkņiem bija iespēja uzzināt, kā ekoloģijas jautājumi tiek risināti Daugavpils pašvaldībā.  Viņi apmeklēja pašvaldības uzņēmumu „Daugavpils satiksme”, kur iepazinās ar ekoloģisku sabiedriskā transporta veidu – tramvajiem – kā arī uzņēmuma pārstāvis Oļegs Tolmačovs ne tikai parādīja tramvaju depo un pastāstīja par uzņēmuma vēsturi, bet arī parādīja jaunos ar gāzi darbināmos autobusus, ko pilsēta ir sākusi izmantot  ar dīzeli darbināmo autobusu vietā. Tāpat projekta dalībnieki apmeklēja pašvaldības iestādi „Daugavpils ūdens”, kur uzņēmuma muzejā iepazinās ar ūdens attīrīšanas vēsturi pilsētā, bet pēc tam apmeklēja bioloģiskās ūdens attīrīšanas iekārtas, lai darbībā vērotu visus procesus.

Daugavpils Universitātes Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta vadošais pētnieks Uldis Valainis projekta dalībniekiem pastāstīja par DU sasniegumiem zaļās vides un bioloģijas nozarē, kā arī parādīja dažādas laboratorijas. Lielu interesi dalībniekiem izraisīja Latgales Zoodārza apmeklēšana. Zoodārza iemītnieki izsauca mīļuma jūtas un pozitīvas emocijas. Radās arī jautājumi par dzīvnieku īpatnībām, uz kuriem izsmeļošas atbildes sniedza iestādes darbinieks.

Kultūras pasākumu ietvaros projekta dalībnieki apmeklēja Marka Rotko mākslas centru, kur gids ar lielu aizrautību dialoga veidā novadīja ekskursiju. Tika apmeklēts arī Daugavpils Māla mākslas centrs, kur projekta dalībnieki piedalījās praktiskajā darbnīcā un paši savām rokām varēja no māla izveidot kādu mīļu lietiņu. Apdedzinātās figūriņas projekta dalībnieki saņems nākamās projekta tikšanās laikā.

Apmeklējot Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma korpusu telpas, dalībnieki apskatīja ķīmijas klases, kinozāli, datorklases, simulatoru telpas, bibliotēku, sporta un trenažieru zāli. Uz lielā ekrāna projekta dalībniekiem bija iespēja vērot videomateriālu par atkritumu izgāztuves „Getliņi” vēsturi un jauno atkritumu šķirošanas un pārstrādes poligonu „Getliņi EKO”.

Vizītes nobeigumā audzēkņi, izveidojot starptautiskas apakšgrupas, sagatavoja prezentācijas par redzēto un nedēļas spilgtākajiem iespaidiem, kā arī dalījās personīgajā pieredzē un uzskatos par dažādām ar ekoloģiju saistītām tēmām. Tāpat partneri apmainījās ar piemiņas veltēm un suvenīriem, pateicās par sirsnīgu uzņemšanu un apsprieda arī nākamo projekta tikšanos, šoreiz – Igaunijā.

Informāciju sagatavoja projektu nodaļa