Psihologa pasākumi oktobrī.

10. oktobrī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā garīgās veselības diena. Atzīmējot šo nozīmīgo datumu, izglītības iestādēs tiek rīkoti pasākumi, kas ir saistīti ar psiholoģiju, garīgās veselības uzlabošanu un saglabāšanu. Šogad ”PSIHOLOĢIJAS DIENU 2022” ietvaros tehnikuma izglītojamajiem bija piedāvāta iespēja iepazīties ar psihologa pakalpojumiem izglītības iestādē, noskaidrot sadarbības īpatnības ar psihologu, iegūt informāciju par psiholoģiskās palīdzības iespējām Daugavpilī un arī Latvijā. Pasākumā ”CIEMOS PIE PSIHOLOGA”, kurš norisinājās 2022. gada 14. oktobrī, izglītojamie pildīja projektīvus psiholoģiskus testus sevis izzināšanai, strādāja ar metaforiskām kārtīm un veidoja labbūtības plānus savām mācībām. Pasākuma noslēgumā izglītojamie saņēma saldas dāvanas ar iedvesmojošiem apgalvojumiem pozitīvai domāšanai. 

Audzināšanas stundas laikā 1. kursa izglītojamie mēģināja veidot savas ”PRIEKA LĀDES”, paužot domas par to, kas viņus priecē, dara laimīgus, motivē darboties vai mācīties, dod enerģiju, iedvesmo un atbalsta ikdienā. Audzēkņu sniegtās atbildes palīdz viņus labāk izprast – uzzināt viņu intereses, vēlmes un prioritātes. 

3. kursa izglītojamie mēģināja rast atbildes uz jautājumu ”KĀ ES TIEKU GALĀ AR SAVU STRESU?”, analizējot savas domas, izjūtas un rīcību stresa situācijās, kā arī noskaidrojot dažādus veidus, kā tikt galā ar stresu, un ko var darīt, lai jau iepriekš pasargātu sevi no stresa pārdzīvošanas. Izglītojamie norādīja, ka viņiem patika idejas stresa mazināšanai, kas saistītas ar veselīgu domāšanu un veselīgu rīcību, bet piedāvātais uzdevums palīdzēja labāk izprast sevi, ”salikt visu pa plauktiņiem”.

Mīļš PALDIES PR-11, PR-31 un P-42 grupu audzinātājiem Jeveņijam Krupskim,  Vandai Isatei un Jeļenai Jurtajevai par izrādīto interesi, kā arī grupu izglītojamajiem par piedalīšanos šajās audzināšanas stundās. 

19. oktobrī tika pētīts mūsu tehnikuma audzēkņu un darbinieku noskaņojums. Visi ieinteresētie aizpildīja psiholoģisko aptauju ”EMOCIJU LUKSOFORS: Kā Jūs jūtaties šodien?”. Anonīmajā aptaujā piedalījās 220 cilvēki.

Liels PALDIES  par piedalīšanos šajā aptaujā!

Pirmajā vietā aptaujas dalībnieku vidū ir zaļā krāsa – 19 % tehnikuma izglītojamajiem un skolotājiem bija raksturīga mierīga sajūta, labvēlība. Zaļā krāsa simbolizē harmoniju un līdzsvaru, izaugsmi, piepilda ar enerģiju.

Otrajā vietā – melnā krāsa. 19  % tehnikuma izglītojamo un skolotāju izvēlējās melno krāsu. Šo krāsu parasti izvēlas tie, kas izjūt nedrošību, bailes, iespējams, vēlas pasargāties no apkārtējās pasaules. Melnā krāsa var liecināt arī par trauksmi, par dzīves problēmu pārdzīvošanu.  

Trešajā vietā ir zilā krāsa – 17 % tehnikuma izglītojamo un skolotāju ir izvēlējušies zilo krāsu kā vispievilcīgāko. Zilā krāsa simbolizē mieru, savaldību, emociju kontroli, izzināšanu. Zilā krāsa ir garīgās atjaunošanas krāsa. Parasti zilā krāsa patīk tiem, kam ir nepieciešama drošības izjūta un labestība ap sevi, vienam pret otru.

Dzelteno krāsu ir izvēlējušies 15 % izglītojamo un skolotāju. Dzeltenā krāsa saistās ar prieka sajūtu, siltumu, radošumu, vieglumu. Šī krāsa simbolizē prieku, laimi un cerību. 

Sarkanā krāsa liecina par enerģijas esamību cilvēkam, gatavību aktīvi darboties. Šo krāsu ir izvēlējušies 15 % izglītojamo un skolotāju. Sarkanā krāsa asociējas arī ar emocionalitāti, uzbudināmību un kaisli.

Pelēkā krāsa var norādīt uz enerģijas trūkumu, vēlmi norobežoties no citiem. Šo krāsu ir izvēlējušies 15 % izglītojamo un skolotāju. 

Sniegsim atbalstu tiem, kam nepieciešama palīdzība – tas varētu būt kāds uzmundrinājums, mīļš apskāviens, silta tēja vai saulains smaids otram un labvēlīgs acu skatiens!

Svarīgi, lai mēs visi rūpētos par savu garīgo veselību katru dienu, lai justos labi, vieglāk tiktu galā ar dažādiem dzīves izaicinājumiem un veidotu pozitīvas attiecības ar apkārtējiem.

Pielikumā būs padomi no ”Slimību profilakses un kontroles centra” un ”Nacionālā veselīgo pašvaldību tīkla”, kā var mazināt stresu un uzlabot garastāvokli.

Informāciju sagatavoja izglītības psiholoģe Alisa Žuravļova