Karjeras nedēļa 2022: mēs pilsētas skolēniem

2022. gada 18.–20. oktobrī PIKC “Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums” vēra savu trīs korpusu durvis un piedāvāja skolēniem aizraujošas aktivitātes “Karjeras nedēļas” ietvaros. Šogad tehnikumu apmeklēja 131 izglītojamais no Daugavpils izglītības iestādēm. Starp mūsu viesiem bija izglītojamie no Daugavpils Iespēju vidusskolas, Daugavpils Centra vidusskolas, no Daugavpils 11. pamatskolas un Stropu pamatskolas.

Daudzi skolēni mērķtiecīgi interesējās par konkrētu specialitāti, jo viņi jau ir izvēlējušies to apgūt mūsu tehnikumā.

18. oktobrī Strādnieku ielas mācību korpusā PR-41 grupas audzēkņi – Aleksandrs Ivanovs, Ruslans Kožanovs un Ņikita Kobcevs – profesionālās izglītības skolotājas Irēnas Dortiņas vadībā prezentēja programmēšanas specialitāti, tās perspektīvas, mūsdienu prasības darbiniekiem. Ar savu mācību darbu piemēriem viņi pastāstīja par mācību procesu, par prakses un darba iespējām. 

Ekskursijas laikā uz Automātikas, telemehānikas un sakaru tehniķu laboratoriju Anna Gurtā iepazīstināja viesus ar modernu simulatoru, kas palīdz tehnikuma izglītojamjiem sagatavoties praksei, kā arī ar dzelzceļa mācību programmu tagadējām iespējām un perspektīvām.

Topošie viesmīlības pakalpojumu speciālisti Žanna Kazačonoka, Aļona Pisarjonoka, Milana Šemele un Viktorija Titko (koordinē skolotāja I.Šulina) viesmīlīgi piedāvāja ciemiņiem iepazīt savas profesijas būtību un visaktīvākajiem pat iemācīja, kā no dvieļiem salocīt skaistus gulbjus.

19. oktobrī Mendeļejeva ielas korpusā apmeklētāji tika informēti par nepieciešamo izglītību, veicamajiem pienākumiem un darba iespējām datorsistēmu tehniķim, loģistikas darbiniekam, klientu apkalpošanas speciālistam, atjaunojamās enerģētikas tehniķim, elektrotehniķim un frizierim. 

Datortehniķu darbnīcā (koordinators skolotājs K.Ļebedevs) tika piedāvāta iespēja piedalīties lodēšanas darbnīcā. Savukārt klientu apkalpošanas speciālistu darbnīcā (koordinatores skolotājas O.Iznova un G.Minčenko) audzēkņiem tika piedāvāta interaktīva spēle par ofisa aprīkojumu.

Elektrotehnikas darbnīcā profesionālās izglītības skolotājs Sandris Pārpucs aicināja apmeklētājus uz audzēkņu darbu piemēru pamata iepazīt elektrotehniķu un atjaunojamās enerģētikas tehniķu darba specifiku, nepieciešamās zināšanas un darba perspektīvas.  

Dmitrijs Sirotko skolēniem bija sagatavojis loģistikas uzdevumus un apsprieda ar interesentiem profesionālos pienākumus un prasības darbiniekiem, kā arī darba un tālākizglītības iespējas.

Mācību frizētavā (koordinatores skolotājas V.Saulīte, O.Gaujeniete) skolēniem tika piedāvāta iespēja iepazīt frizieru darba vidi, izveidot matu sakārtojumu, kā arī sagraut stereotipu par friziera profesiju kā tikai sieviešu darbu. Viesiem bija iespēja novērot 2. kursa izglītojamā Lukasa Marcinkeviča darbu un uzzināt par viņa praksi Vācijā. 

Par rozīnīti pīrāgā kļuva pasākumi Miera ielas korpusā. Šeit mūsu viesus gaidīja ļoti „garšīga” programma gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Ceturtā kursa konditoru grupas pārstāves Lienes Špoģes (koordinatores skolotājas R.Sardiko un S.Beļakova) uzdevums paredzēja apmeklētāju iepazīstināšani ar dažādām izejvielām – no dažāda veida miltiem līdz pat ķimenēm un pipariem. Apmeklējot konditoru laboratoriju, skolēni Svetlanas Beļakovas vadībā uzzināja, kā izskatās mācību process un kā smaržo konditoru darbs. 

Mūsu audzēkņu rokām pagatavoto un cepto bulciņu aromāts pavadīja viesus līdz komercdarbinieku darbnīcai. Tur profesionālās izglītības skolotāja Anželika Dorofejeva sadarbībā ar neatkarīgo eksperti Ludmilu Zazīti (MKV/PV-11) palīdzēja audzēkņiem iejusties nelielas privātas kafejnīcas vadītāja lomā un izbaudīt viņa pienākumus. Viesi trenējās virtuļu ārējā izskata veidošanā, kafejnīcas reklāmas izstrādāšanā, kā arī pamēģināja strādāt ar kases aparātu.

Pēdējā posmā skolnieki nokļuva pavāru rokās (koordinatores skolotājas N.Akopova, I.Barkova un J.Jurtjajeva). Radions Bogdanovs (P-44), Maksims Bondarevs (P-44) un Artjoms Opekunovs (P-39) prezentēja mācību un attīstības iespējas Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā un nostiprināja viesu interesi ar svaigu un daudzveidīgu pankūku degustāciju.

Paldies nodaļu vadītājiem, skolotājiem par idejām un ieguldīto darbu! Pateicamies aktīvajiem izglītojamajiem par iesaistīšanos pasākuma vadīšanā, par kaislīgu darbu un atbildīgu attieksmi.

Informāciju sagatavoja: pedagogs karjeras konsultants Sergejs Bogatkevičs