Daugavpils šūšanas uzņēmumi praksē uzņem 2 audzēknes no Narvas

No 2022. gada 6. novembra līdz 3. decembrim divas Igaunijas audzēknes no Ida-Virumaa profesionālās izglītības centra – Gaļina Nikoļenko un Marina Perepeljatnika – piedalījās mācību praksē Daugavpils uzņēmumos Erasmus+ projekta „Ida-Virumaa profesionālās izglītības centra audzēkņu un darbinieku konkurētspējas paaugstināšana” (Nr. 2020-1-EE01-KA102-077743) ietvaros.

Ar Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma profesionālās izglītības skolotājas Ņ.Rudzes palīdzību tika atrastas prakses vietas, kas Igaunijas audzēknēm palīdzēja pilnveidot drēbnieka specialitātes profesionālās iemaņas, iepazīties ar šūšanas darbnīcu īpatnībām, to grūtībām un sasniegumiem, kā arī šūšanas uzņēmumu attīstības iespējām Latvijā.

No 7. novembra līdz 25. novembrim Marina un Gaļina apmeklēja un pilnveidoja drēbnieka specialitātes iemaņas, strādājot ar trikotāžas izstrādājumiem, iepazīstoties ar dažādām šūšanas tehnikas iespējām un padziļinot savas zināšanas. Audzēknes piedalījās arī Ņ.Rudzes organizētajā konkursā 7. un 8.klašu izglītojamajiem „Manai mīļai Latvijai”, kur dalībnieki izgatavoja sieviešu kaklarotas, pielietojot dažādas šūšanas tehnikas.

Savukārt no 28. novembra līdz 2. decembrim audzēknēm tika piedāvāta iespēja apmeklēt uzņēmējus, kas nodarbojas ar tērpu modelēšanu un izgatavošanu. Tās bija 4 stilistes – O.Fjodorova, O.Soldatjonoka, A.Maksimova, l.Mališeva. Viņas ir Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma absolventes, kas ir saistījušas savu profesionālo dzīvi ar drēbnieka specialitāti. Praktikantēm šī pieredze bija noderīga, uzņēmumu apmeklēšana ļāva saprast: ja ir vēlme strādāt izvēlētajā jomā un realizēt savus sapņus, tad tas ir iespējams.

Mācību prakse Daugavpilī norisinājās laikā, kad valstī tika atzīmēta Latvijas Republikas proklamēšanas diena, Lāčplēša diena. Marinai un Gaļinai ļoti patika iedzīvotāju lāpu gājiens un pilsētas rotājumi valsts svētkos. Viņas arī paspēja ieraudzīt pilsētas Ziemassvētku egli un ielu svētku rotas. Tāpat praktikantes apmeklēja Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, kur apskatījās ekspozīcijas un iepazinās ar mākslinieka personību. Audzēknes pastaigājās pa vēsturisko Daugavpils cietoksni, un viņas ļoti iespaidoja tā greznība.

Prakses beigās igauņu Erasmus+ projekta dalībnieces no Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma saņēma prakses dalībnieku sertifikātus. Ar papildinātām zināšanām, labiem iespaidiem par prakses organizēšanu, pilsētu, valsti audzēknes devās mājās.

Liels paldies tehnikuma skolotājai Ņinai Rudzei, kā arī prakses vietām un prakses vadītājiem par lielisko sadarbību un atsaucību!

Informāciju sagatavoja projektu nodaļa