Mācību ekskursija uz uzņēmumu AS “Latvijas Maiznieks”.

2023. gada 3. februārī LD-41 grupas topošie loģistikas darbinieki kopā ar skolotāju Natāliju Panteviču mācību moduļa “Sadales loģistika” ietvaros devās mācību ekskursijā uz uzņēmumu AS “Latvijas Maiznieks”, lai iepazītu tā darbības principus, izzinātu darba tirgus iespējas, kā arī radītu priekšstatu par profesionālo kompetenci un tās pilnveidi.

AS “Latvijas Maiznieks” ir lielākais maizes ražošanas uzņēmums Latvijā. “Latvijas Maiznieks” ir strauji augošs, sociāli atbildīgs uzņēmums, kurā nodarbināti 320 darbinieki. Šis fakts apliecina atrašanos starp Latvijas labākajiem darba devējiem: AS “Latvijas Maiznieks” 2021. gadā atkārtoti, astoto gadu pēc kārtas, bija atzīts par Latvijas labāko darbavietu Latgales reģionā!

Ekskursiju audzēkņiem ļoti interesanti novadīja uzņēmuma brendmenedžere Oksana Dembovska. Kā norādīja Oksana, AS “Latvijas Maiznieks” 2021. gadā sasniedzis apgrozījumu 40,73 milj. EUR un 1,47 milj. EUR lielu peļņu, kuru reinvestē uzņēmuma modernizācijā. Un mēs to arī varējām redzēt, jo ražošanas cehā ir uzbūvētās jaunas ražošanas līnijas, strādā roboti, pagājušā gada septembrī ekspluatācijā tika nodota  paplašinātā izejvielu noliktava, kas aprīkota ar aukstuma kameru.

Ekskursijas laikā audzēkņiem bija iespēja:

– Uzzināt par uzņēmuma vēsturi, par tā ražotu produkciju: sortimentā ir vairāk nekā 180 maizes šķirnes un konditorejas izstrādājumi, tostarp kūkas, smalkmaizītes un saldētā produkcija;
– Uzzināt, kā top maize;
– Iepazīties ar uzņēmuma aprīkojumu, tehniku, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un stingrajām darba drošības prasībām uzņēmumā;
– Iepazīties ar sadales loģistikas darbības principiem uzņēmumā;
– Apskatīt noliktavas zonas un uzzināt, kādi procesi notiek katrā zonā;
– Uzdot sev interesējošos jautājumus par loģistiku un prakses iespējām uzņēmumā.

Audzēkņu iespaidi par ekskursiju bija šādi:

“Patika vērot darbu rūpnīcā: produkcijas radīšanu, operatora, loģistikas, noliktavas strādnieka darbu. Ekskursijas gids ļoti interesanti stāstīja par dažādām darbībām rūpnīcā. Ļoti labi, ka “Latvijas Maiznieks” dod iespēju jauniešiem attīstīties, piedāvā darbu un karjeras izaugsmi.”

“Ekskursija bija interesanta un izglītojoša. Mums detalizēti tika parādīts, kā šis uzņēmums strādā. Mēs redzējām visu sistēmu no iekšpuses. Mums tika piedāvāti arī turpmākās sadarbības varianti ar uzņēmumu un ekskursijas noslēgumā pasniegtas dāvanas.”

“Ekskursija uz “Latvijas Maiznieku” ļāva mums redzēt un saprast tā darbu no iekšpuses. Mums izskaidroja, kā darbojas iekšējā un ārēja loģistika. Mēs ieraudzījām maizes gatavošanu konkrētāk un uzzinājām par to daudz ko jaunu.”

“03.02.2023. mūsu grupai laimējās pabūt ekskursijā AS “Latvijas Maiznieks”. Godīgi sakot, sākumā negaidīju, ka tas būs interesanti un izzinoši. Šī ekskursija atstāja ļoti pozitīvas emocijas un pārdomas par sadarbību ar šo uzņēmumu turpmāk (darba un prakses ziņā). Gribu nedaudz pastāstīt par pašu ekskursiju. Atnācām uz uzņēmumu, kur mūs ļoti draudzīgi sagaidīja darbinieki un sāka stāstīt pamatinformāciju (nedaudz vēstures, vidējā alga, cik darbinieku strādā, pircēju skaits, ko vispār ražo šis ražotājs). Tālāk mums bija paredzēta ekskursija uz pašu galveno vietu – maiznīcu. Mums parādīja gatavošanas posmu no mīklas iejaukšanas līdz gatavās produkcijas iesaiņošanai. Tika parādīts, kā tiek izgatavota čiabatta, kā arī citi maizes veidi. Tālāk mēs devāmies uz pašu noliktavu, kur glabājas produkcija, kas jau ir gatava iekraušanai transportlīdzeklī un tālākai transportēšanai uz distribūcijas centriem un veikaliem. Konkrēti visu izstāstīt ir ļoti sarežģīti, vajag tur pabūt un redzēt savām acīm. Godīgi sakot, ļoti iesaku, emocijas nav nododamas.”

Ekskursijas nobeigumā personāla daļas vadītāja Indra Līcīte pastāstīja par darba un karjeras iespējām uzņēmumā “Latvijas Maiznieks”, kā arī  aicināja izglītojamos izvēlēties šo uzņēmumu kā kvalifikācijas prakses vietu.

Pateicamies AS “Latvijas Maiznieks” personāla daļas vadītājai Indrai Līcītei un ražošanas tehnoloģei Oksanai Dembovskai par lieliski organizēto un novadīto mācību ekskursiju, kā arī mūsu tehnikuma direktora vietniekam praktiskās apmācības jomā Igoram Ivanovam, kurš iniciēja šo pasākumu.

Informāciju sagatavoja skolotāja Natālija Panteviča