Topošie pavāri un konditori ir atgriezušies no prakses Austrijā, kur guva lielu pieredzi izvēlētajā profesijā

2023. gada 2. martā no mācību prakses ir atgiezušies izglītojamie no Klāgenfurtas (Austrija), kur īstenoja Erasmus+ programmas profesionālās izglītības sektora projektu “Jaunas kompetences, pieredze, iniciatīva un inovācijas ilgtspējīgai profesionālai izglītībai” (Nr. 2022-1-LV01-KA122-VET-000074272) . Mēneša garumā pavāru 3.kursa, konditoru 2.un 4.kursa pārstāvji pilnveidoja savas profesionālās iemaņas vietējos restorānos, kā arī izmantoja lielisku iespēju bagātināt svešvalodu zināšanas. Ir jāpiemin, ka šī mobilitāte tika organizēta sadarbībā ar Erasmus+ partneri – „Bildungsberatung & Vermittlungsagentur GmbH“.

Izglītojamiem nācās saskarties ar dažiem izaicinājumiem, kas rezultātā lika viņiem justies drošākiem, patstāvīgākiem un profesionālākiem. Mobilitātes dalībnieku prakses vietas bija 4 viesnīcu restorāni: „Prechtlhof”, „NockResort Hotel & Spa“, „Familien Sporthotel Brennseehof“ un „Hotel GUT Trattlerhof & Chalets“. Šī prakse bija maksimāli pietuvināta reālajai situācijai – izglītojamajiem bija jārisina visi jautājumi patstāvīgi, viņi cēla profesionālās iemaņas, strādājot ar restorānu šefpavāriem un pildot atbildīgus pienākumus, iepazina dažādas darba nianses, nācās arī kontaktēties vācu valodā ar klientiem, kuru sezonas laikā bija daudz.

Pirmās nedēļas laikā kopā ar mobilitātes dalībniekiem Klāgenfurtā atradās tehnikuma vācu un angļu valodas skolotāja Maija Vasiļevska, kura apmeklēja visas prakses vietas, kontaktējās ar katru izglītojamo, viņu prakses devējiem, apspriežot visus svarīgos momentus, lai padarītu praksi maksimāli komfortablu. Prakses vadītāji bija ļoti apmierināti ar mūsu praktikantiem, tāpēc nekādu problēmu nebija.

Tomēr prakses laikā tehnikuma izglītojamie ne tikai strādāja, bet arī interesanti atpūtās. „Bildungsberatung & Vermittlungsagentur GmbH“ vadītāja Aldona Biedermane organizēja visai grupai ekskursiju, kad izglītojamie apmeklēja slēpošanas bāzi „Bad Kleinkirchheim“, vēlāk atpūtās baseinā, daloties savā starpā ar grūtībām, sasniegumiem un atklājumiem savās prakses vietās.

Atgriežoties Latvijā, mobilitātes dalībnieki atzina, ka prakse tomēr nebija viegla, bet lika saprast, ka ir labi un godīgi jāstrādā un ir jāmīl tas, ko tu dari, tad darbs nebūs tik grūts. Visi ir apmierināti ar tādu iespēju praktizēties svešā valstī un gūt pieredzi, pieminot to, ka ir noteikti jāmācās svešvalodas.

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu “Jaunas kompetences, pieredze, iniciatīva un inovācijas ilgtspējīgai profesionālai izglītībai” (Nr. 2022-1-LV01-KA122-VET-000074272) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Informāciju sagatavoja vispārējās vidējās izglītības skolotāja Maija Vasiļevska