Karjeras attīstības atbalsta pasākums „Ēnu diena 2023”

Šogad unikālo iespēju iepazīt dažādu profesiju pārstāvju darba ikdienu, izmēģināt savas iemaņas un pārbaudīt savu profesionālo izvēli izmantoja septiņi Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma izglītojamie.

Reti karjeras ceļš ir taisns un nemainīgs. Un arī mūsu izglītojamo izvēles parāda ne tikai viņu gatavību plānot savu nākotni, bet arī sapņot un improvizēt.

Tā Sabrina Kostina no grupas P-44 Daugavpilī ēnoja Valsts policijas pārstāvi Latvijas Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldē. Sabrinu ļoti iespaidoja draudzīgā atmosfēra. Viņa uzzināja par specializāciju un karjeras iespējam Valsts policijā, kā arī iepazinās ar dažādiem profesionāļiem: no kriminālistiem līdz speciālo uzdevumu nodaļas pārstāvjiem. Tāpat Sabrina atzīmēja kinologu trūkumu, kā arī nostiprināja savu plānu pēc pavāra profesijas apgūšanas turpināt mācības un kļūt par Valsts policijas izmeklētāju!

Grūti pārvarēt skaudību par to, cik forša diena bija 2. kursa viesmīlības pakalpojumu speciālistu grupas pārstāvei Evitai Rimovičai (V-14), jo viņa vienīgā ēnoja SPA vadītāju SIA „Mogotel MV”! Pasākuma laikā Evita izbaudīja unikālu darba vidi, iepazina SPA centra plašo darbības loku – no dezinfekcijas sistēmas līdz rezervācijas kārtībai un klientu piesaistes stratēģijai –, kā arī uzzināja par pieprasītāko izglītību un saņēma daudz dažādu dāvanu.

Topošais datorsistēmu tehniķis Viktors Kotovs (DT-21)ēnoja IT projektu vadītāju SIA „Baltik Elektro”. Būdams Würth Group uzņēmums, „Baltik Elektro” ir viens no vadošajiem elektrovairumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā ar septiņām filiālēm. Viktoru iespaidoja ne tikai kompānijas piedāvātās preces un tehnisko risinājumu loks, bet arī tas, ka uzņēmums ne tikai koncentrējas uz atbildību un korporatīvo kultūru, bet tajā galvenokārt ir jūtams pieprasījums pēc inovatīvām zināšanām un nākotnes vīzija. Tas viņu iedvesmoja iedomāties par robotiku kā iespējamo tālākizglītības virzienu.

Pirmkursniece Sofija Semjonova (LD-11) apmeklēja starptautisku uzņēmumu „Ursus Forwarding”, lai ēnotu loģistikas speciālistu. Loģistikas pakalpojumu uzņēmums „Ursus Forwarding” ir 100% Latvijas kapitāla uzņēmums, kas saviem klientiem nodrošina dažādus loģistikas risinājumus visā pasaulē, bet specializējas tieši uz auto kravu pārvadājumiem (80%). Sofija uzzināja daudz par loģistikas nozares aktualitātēm, par karjeras iespējām un nostiprināja savu profesionālo izvēli. Viņa izcēla tieši unikālo iespēju parunāt ar strādājošiem profesionāļiem un iedvesmoties no viņu reālas pieredzes.

Pasaulē lielākās konteineru pārvadājumu kompānijas „MSC” Latvijas pārstāvniecību „MSC Shared Service Center Riga” šogad apmeklēja trīs tehnikuma izglītojamie. Mihails Sazonovs (DT-21) ēnoja IT sistēmu un tīklu administratoru, Anastasija Petrikina (LD-11) ēnoja loģistikas speciālistu, bet Liliāna Plociņa (K-12) – biroja vadītāju.

Mihailam izdevās izjust IT zināšanu modernās pielietošanas iespējas. Viņam, piemēram, parādīja, kā „MSC Shared Service Center Riga” var novērot un kontrolēt kravu pārvadājumu procesus savā atbildības zonā (šoreiz Dānijā) un paskaidroja šo tehnoloģiju saistību ar datorsistēmu tehniķa zināšanām. Šī pieredze, kā norādīja Mihails, deva papildspēku viņa mācību motivācijai.

Anastasijai paveicās ne tikai iepazīt loģistikas speciālista pienākumu klāstu un uzzināt, kādi ir pasaules mēroga kompānijas izaicinājumi, bet arī pamēģināt pielietot iegūtās profesionālās zināšanas. Pasākuma laikā Anastasija paspēja nofilmēt klipu un novirzīt to „MSC” TikTok tīklā, par to iegūstot papildbalvu. Tas viss kopā ar ‘šokējošu’ „MSC” viesmīlību noteica viņas karjeras plānus un sapņu kompāniju. Šis pasākums Anastasijai palīdzēja arī secināt, ka par mūsdienīgu speciālistu loģistikas sfērā var kļūt tikai ar labām angļu valodas zināšanām.

Liliānai Plociņai (K-12) ir personīgas attiecības ar „MSC”. Šogad Liliāna Erasmus+ projekta ietvaros prezentēja kompānijas risinājumus Ilgtspējīgas attīstības koncepcijas ietvaros. Savukārt „MSC Shared Service Center Riga” ielūdza Liliānu piedalīties Ēnu dienas pasākumos un tuvāk iepazīties ar kompāniju. Krāšņie iespaidi par kompānijas uzdevumiem, par biroja vadītājas pienākumiem un mikroklimatu kolektīvā, kā arī patīkamie pārsteigumi lauza un mainīja Liliānas nākotnes vīziju. Tagad viņa ir sākusi domāt par jauniem horizontiem.

Paldies dalībniekiem par iniciatīvu, drosmi un gatavību darīt vairāk! Paldies uzņēmumu pārstāvjiem par aizraujošu pasākumu, par jūsu viesmīlību un kaislīgu attieksmi pret savu profesiju!

Informāciju sagatavoja pedagogs karjeras konsultants Sergejs Bogatkevičs