Itālijas prakses laiks

2023. gada 22. aprīlī no mācību prakses Martinā Frankā (Itālija) ir atgriezušies izglītojamie, kas tur īstenoja Erasmus+ programmas profesionālās izglītības sektora projektu “Profesionālās kvalifikācijas pilnveide nākotnes izglītībā” (Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000059221). Vesela mēneša garumā mūsu astoņi izglītojamie – topošie loģistikas darbinieki, programmēšanas tehniķi, klientu apkalpošanas speciālisti un frizieris- pilnveidoja savas profesionālās iemaņas vietējos uzņēmumos, attīstīja saskarsmes prasmes vidē, kur nav tik viegli atrast angliski runājošu cilvēku, kā arī izmantoja lielisku iespēju iepazīt unikālo Itālijas reģionu Apūliju un paplašināt savu kultūrvēsturisko redzesloku.

Pirmo nedēļu laikā kopā ar mobilitātes dalībniekiem Martinā Frankā atradās viens no tehnikuma projektu koordinatoriem Vadims Lukjanskis, savukārt mācību prakses otro daļu ar izglītojamajiem pavadīja pedagogs karjeras konsultants Sergejs Bogatkevičs. Šajā laikā viņi apmeklēja visas prakses vietas, kontaktējās ar katru izglītojamo, viņu prakses devējiem, apspriežot visus svarīgos momentus, lai padarītu praksi maksimāli komfortablu, kā arī izglītojamie attīstītu dažādas prasmes un iemaņas.

Risinot reālus darba uzdevumus, mūsu izglītojamie – Anastasija Beļavska (KS-31), Liāna Isajeva (KS-31), Valerija Greibo (LD-41), Viktorija Zarubina (LD-41), Daniella Golande (LD-31), Lukass Marcinkevičs (FR-21), Ojārs Jankovskis (PR-31) un Oskars Raščevskis (PR-31) – parādīja sevi no labākās puses. Prakses vadītāji bija ļoti apmierināti ar mūsu praktikantiem un dažiem pat piedāvāja atgriezties, lai strādātu viņu uzņēmumos.

Tomēr prakses laikā tehnikuma izglītojamie ne tikai strādāja, bet arī interesanti atpūtās. Izglītojamie apmeklēja „ZooSafari” atpūtas parku, kur īpaši veiksmīgie pat saņēma „buču” no žirafes. Praktikanti arī piedalījās vietējo produktu degustācijā pasakainā pilsētiņā Alberobello ar smieklīgām mājiņām – trulli. Lieldienu nedēļā projekta dalībniekiem bija iespēja vērot tradicionālos gājienus Taranto, pilsētā ar 2700 gadu vēsturi. Un vispār – baudīja Itālijas atmosfēru ar viduslaiku pilsētu šaurajām ieliņām, ar rīta kafiju, ar jūru, ar sarkano magoņu ielejām.  

Ceram, ka prakses rezultātā visi izglītojamie ieguva nozīmīgu pieredzi, kas kļūs par nopietnu pamatu viņu nākamajam solim karjeras ceļā.

Šī mobilitāte tika organizēta sadarbībā ar Erasmus+ Itālijas partneri „Cultura e Dintorni“.

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu “Profesionālās kvalifikācijas pilnveide nākotnes izglītībā” (Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000059221) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Informāciju sagatavoja Sergejs Bogatkevičs, pedagogs karjeras konsultants