Darba ēnošana Somijā Erasmus+ programmas projektu ietvaros

2023. gada 24.-28. aprīlī Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma profesionālās izglītības pedagogi un pieaugušo izglītības attīstīšanā iesaistītie darbinieki Erasmus+ programmas projektu “Profesionālās kvalifikācijas pilnveide nākotnes izglītībā” (Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000059221) un “21.gadsimta kompetences pieaugušo izglītībā” (Nr. 2021-1-LV01-KA122-ADU-000019713) ietvaros devās uz Espo un Helsinkiem (Somija), lai iepazītu Somijas pieredzi profesionālās izglītības īstenošanā un gūtu ieskatu dažādos pieaugušo izglītības īstenošanas aspektos.

Nedēļas garumā tehnikuma skolotājiem bija iespēja iepazīt Somijas izglītības sistēmu kopumā, profesionālās izglītības vietu tajā, tās vēsturi un tapšanu, kā arī profesionālās izglītībasorganizāciju. Tika klātienē praktiski izpētīta gan mācību vide, pieeja mācību procesa organizēšanai, iepriekš iegūto zināšanu un kompetenču atzīšanas process, gan profesionālās izglītības iestāžu praktiskā sadarbība ar augstākās izglītības iestādēm, izglītojamo motivēšana un vadīšana cauri mācību procesam, praktisko mācību organizēšana izglītības iestādē un pie darba devēja, individualizētā pieeja izglītojamajiem (personificētie mācību ceļi), gan pieaugušo liberālās izglītības īstenošana, apmācības organizācijas process dažādu prasmju attīstīšanai, sadarbība ar citām izglītības iestādēm, dažādu citu organizāciju un iestāžu iesaiste pieaugušo neformālās izglītības nodrošināšanā, piemēram, kādu praktisko atbalstu var sniegt bibliotēkas – jāpiemin, ka tās īsti nav bibliotēkas mūsu izpratnē, bet gan vieta, kur ar bibliotēkas abonementu praktiski var izmantot jebko, kas tur atrodas, sākot, protams, no grāmatām, videospēlēm, beidzot ar dažādiem mūzikas instrumentiem, šujmašīnām, ploteriem, 3D printeriem un daudz ko citu.

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības projektu “Profesionālās kvalifikācijas pilnveide nākotnes izglītībā” (Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000059221) un pieaugušo izglītības projektu “21.gadsimta kompetences pieaugušo izglītībā” (Nr. 2021-1-LV01-KA122-ADU-000019713) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Informāciju sagatavoja Inovāciju un attīstības nodaļa