Kā „Latvijas skolas soma” aizveda uz vietu, kur rada brīnumus, – Līvānu stikla un amatniecības centra apmeklējums

Turpinot īstenot kultūrizglītības programmu „Latvijas skolas soma”, 2023. gada 3. maijā Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma PR-11 un PR-21 grupas izglītojamie apmeklēja Līvānu stikla un amatniecības centru, kur izzinošas nodarbības laikā iepazinās ar stikla fabrikas vēsturi, stikla veidošanas tradīcijām, pētīja stikla pūšanas darbnīcu.

Līvānu stikla fabrika kādreiz bija ļoti nozīmīga ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Diemžēl pašlaik fabrika vairs nepastāv, bet par tās vēsturi var uzzināt, apmeklējot Līvānu stikla un amatniecības centru. Līvānu stikla ekspozīcijā izvietoti savulaik Līvānu stikla fabrikā ražotie eksponāti, kas zaigo visās varavīksnes krāsās. Šī ir vienīgā šāda veida ekspozīcija Baltijā. Centrā darbojas stikla pūšanas darbnīca, kur strādā stikla pūtējs, kas ir vienīgais meistars Latvijā. Viņa mākslu jau 8 mēnešus apgūst māceklis, pēc tā, cik ilgi ir jāmācās, var saprast, ka tā ir sarežģīta māksla – veidot stikla izstrādājumus. Mūsu izglītojamajiem bija dota iespēja ielūkoties, kā stikla pūtēju rokās top stikla izstrādājumi, un uzzināt stikla izstrādes tehnoloģijas noslēpumus. Līvānu stikla un amatniecības centrā ir izveidota arī Latgales seno darba rīku un sadzīves priekšmetu ekspozīcija. Šajā zālē mūsu izglītojamie iepazinās ar senču saimniecībā izmantotajiem darba rīkiem.

Šajā braucienā papildus centra apmeklējumam PR-11 un PR-21 grupu audzēkņi iepazina arī tautas lietišķās mākslas studiju “Dubna”. Tajā atrodas vairākas aušanas stelles, ar kurām arī pašlaik strādā vietējās meistares, veidojot dažādus izstrādājumus, ko pēc tam izmanto tautas tērpos (jostas) un telpu rotāšanai (segas vai paklāji), kā arī kā apģērbu (lakati).

Tāpat izglītojamajiem bija iespēja iepazīt arī nedaudz netradicionālāku mākslu, kur kā audekls tiek izmantota cilvēka āda, – apmeklēt tetovēšanas un mākslas studiju „Miesas kalve”. Viens no studijas saimniekiem Jānis Jonāns sagaidīja mūsu izglītojamos un ļoti interesanti pastāstīja par savu darbu, tā īpatnībām, par profesijas meklējumiem.

Šajā braucienā izglītojamie saņēma lielisku iespēju ne tikai iepazīties ar Latvijas nozīmīgo kultūras vietu – Līvānu stikla fabriku, bet arī aizdomāties, cik svarīgi ir izvēlēties tādu profesiju, kas visas profesionālās dzīves gaitā radīs prieku un gandarījumu.

Programmas „Latvijas skolas soma” pasākumi tiek organizēti, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātinātu izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, sniedzot informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem un kultūras laikmetīgajām izpausmēm.

Informāciju sagatavoja inovāciju un attīstības nodaļa