Izzinām Latvijas vēsturi, apmeklējot Melngalvju namu un Latvijas Kara muzeju

Vasaras sākumu Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma izglītojamie satika Rīgā, apmeklējot grandiozas kultūrvēsturiskas vietas – Melngalvju namu un Latvijas Kara muzeju. Brauciens kļuva iespējams, realizējot programmu “Latvijas skolas soma”.

Skaists nams no ārpuses, kas atrodas Rātslaukumā, slēpj sevī ievērojamas kultūrvēsturiskas bagātības. Mūsu izglītojamiem paveicas – izdevās ieraudzīt eksponātus un vērtīgas kolekcijas. Viņi aktīvi piedalījās atraktīvajā nodarbībā, iztēlojoties par melngalvju biedrības brāļiem, pielaikojot ieročus, taisot naudu, spēlējot šahu, baudot mūziku balles zālē. Gides centās sniegt priekšstatu par nama vēsturi, par tiem laikiem, kad namu apmeklēja melngalvju brālības biedri. Tas viņām izdevās – visi palika lielā iespaidā no šīs vietas.

Pasākuma “Atskats vēstures līkločos” ietvaros tika apmeklēts arī Latvijas Kara muzejs. Ēkas 4 stāvi ir aizpildīti ar vairāku karu apliecinājumiem, kas arī norisinājās Latvijā – 1.pasaules karš, 2.pasaules karš, ir ekspozīcija par pašreizējiem notikumiem Ukrainā.

Izglītojamie, klausoties gidu stāstus, paralēli saņēma iespēju apskatīt foto, video un dokumentālus materiālus par to, cik nežēlīgs ir jebkurš karš, papildināt zināšanas par Latvijas cīņu par valsts neatkarību.

Pasākums patika visiem tehnikuma izglītojamiem – daudzi no viņiem apmeklēja šīs kultūrvēsturiskas vietas pirmo reizi.

Dažas izglītojamo atziņas par pasākumu:

”Man ļoti patika pasākums. Visvairāk – Melngalvju nams, tur ļoti interesanti stāstīja, uz es daudz ko jaunu uzzināju. Interesanti bija arī Kara muzejā, kaut ko atc3rējos no vēstures stundām. Es ceru, ka vēlreiz atbraukšu uz Rīgu”.

„Es daudz uzzināju par Pirmo Pasaules karu. Tas bija ļoti interesanti.”

„Pasākuma ietvaros man ļoti patika Kara muzejs. Muzejā mums stāstīja ne tikai par pagātni, bet arī par mūsdienām. Melngalvju namā bija ļoti skaisti, un es gribu vēlreiz atbraukt uz turieni”.

„Man patika Melngalvju nama piemēri, kā gide parādīja dzīvi agrāk. Kara muzejā es uzzināju daudz jauna”.

Pateicība programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju pazīt interesantas Latvijas vietas, kas bagātina izglītojamo redzesloku.

Programmas „Latvijas skolas soma” pasākumi tiek organizēti, lai veicinātu izglītojamo izpratni par vērtībām un tikumiem, bagātinātu izglītojamo kultūrvēsturisko pieredzi, sniedzot informāciju par Latvijas kultūras vērtībām, krājumiem un kultūras laikmetīgajām izpausmēm.

Informāciju sagatavoja inovāciju un attīstības nodaļa