10. oktobrī – Starptautiskā garīgas veselības diena

Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka garīgā veselība ir labklājības stāvoklis, kurā cilvēks realizē savas spējas, tiek galā ar parastu ikdienas stresu, spēj ražīgi un auglīgi strādāt un darboties savas kopienas labā. Veselība ir pilnīgas fiziskas, garīgas un sociālas labklājības stāvoklis, nevis vienkārši stāvoklis, kad cilvēks nejūtas fiziski slims vai novārdzis. Veselība ir personības attīstības pamats, kur neatņemama daļa ir pašizziņai.

Atzīmējot šo svarīgo datumu, 2023.gada 10.oktobrī, izglītojamajiem tehnikumā bija piedāvātas divas nelielas aptaujas, lai noskaidrotu savu noskaņojumu un savas personības īpašības – izvēlēties vienu noskaņojuma krāsu un vienu sev vispatīkamāko ģeometrisko figūru (Lišera krāsu testa un S. Delingeres psiho-ģeometriskā testa idejas). Kopējais dalībnieku skaits bija 112. Papildus tika izdalīti 186 pozitīvie, apstiprinoši apgalvojumi jeb afirmācijas, kas palīdz mainīt negatīvos uzskatus uz jauniem – pozitīviem. Afirmāciju pamatā ir pašiedvesmošana – mūsu domām ir ietekme uz mūsu attieksmēm, pašizjūtu un rīcībām.

Liels PALDIES visiem par piedalīšanos!

Dalībnieku atbildes aptaujā par noskaņojuma krāsu:

1. vietā – melnā krāsa, 32 dalībnieki izvēlējas sava noskaņojuma krāsu melno. Šo krāsu parasti izvēlas tie, kas izjūt nedrošību, bailes, iespējams, vēlas pasargāties no apkārtējas pasaules. Melnā krāsa var liecināt arī par trauksmi, par dzīves problēmu pārdzīvošanu, par protestu pret autoritātēm un nepieciešamību pēc neatkarības.

2. vietā ir sarkanā krāsa, kas liecina par enerģijas esamību cilvēkam, gatavību aktīvi darboties, par spilgtām emocijām, var norādīt arī uz mērķtiecību. Šo krāsu ir izvēlējušies 22 dalībnieki. Sarkanā krāsa asociējās ar emocionalitāti, uzbudināmību.

3. vietā aptaujas dalībnieku vidū ir zaļā krāsa – 21 dalībniekam bija raksturīga mierīga sajūta, drošības izjūta, labvēlība. Zaļā krāsa simbolizē harmoniju un līdzsvaru, izaugsmi.

4. vietā ir zilā krāsa – 14 dalībnieki ir izvēlējušies zilo krāsu. Zilā krāsa simbolizē mieru, savaldību, emociju kontroli, izzināšanu. Zilā krāsa ir garīgās atjaunošanas, miera, emocionālā komforta krāsa.

5. vietā ir dzeltenā krāsu, ko izvēlējušies 13 dalībnieki. Dzeltenā krāsa saistās ar prieka izjūtu, siltumu, radošumu, vieglumu, komunikabilitāti, vienotības izjūtu ar citiem. Šī krāsa simbolizē prieku, laimi, siltumu.

Un 6. vietā ir pelēkā krāsa (10 dalībnieki)šī krāsa var norādīt uz enerģijas trūkumu un nepieciešamību pēc atpūta, uz pasivitāti un vēlmi norobežoties no citiem.

Sniegsim atbalstu tiem, kam nepieciešama palīdzība – apjautājies, kā citiem iet, dažreiz pat labs vārds, labsirdības žests un cieņpilna attieksme pret citiem var darīt brīnumus, pat saruna var būt ļoti palīdzoša.

Apkopojot dalībnieku atbildes aptaujā ar ģeometriskām figūrām, var atzīmēt sekojošo:

1. vietā ir ”Aplis” (33 dalībnieki) – komunikabilitāte, labvēlīgo attiecību uzturēšana ar ctiem, citu uzklausīšana, augsts jūtīgums; ”Apļiem” patīk komunicēt, rūpēties par citiem un nepatīk – piedalīties konfliktos, vadīt.

2. vietā ir ”Zig-zags” (25 dalībnieki) – kreativitāte, radošums, nepiekāpšanās, asprātība, neierasta domāšana. Viņiem patīk brīvība, jauno ideju meklējumi un nepatīk – kontrole, pienākumi, disciplīna, noteikumi.

3. vietā – ”Trīsstūris” (24 dalībnieki) – līderība, enerģiskums, pašpārliecība, tieksme konkurēt, kategoriskums, ātri visu apgūst. Kas patīk ”Trīsstūriem”– sasniegt mērķus, uzvarēt; kas nepatīk – atzīt savas kļūdas un netaisnību.

4. vietā ir ”Kvadrāts” (13 dalībnieki) – centīgums, čaklums, neatlaidība, izturīgums, pacietība, punktualitāte. Kas patīk ”Kvadrātiem” – kārtība, skaidrība, struktūra, kas nepatīk – mainīgie, neparedzamie apstākļi.

5. vietā mums ir ”Taisnstūris” (12 dalībnieki) – šī figūra simbolizē izmaiņas, vēlēšanos, lai kaut kas mainītos dzīvē. Labāko apstākļu meklējumi.

Rūpējieties par savu veselību katru dienu, lai justos labi, būt produktīviem, vieglāk tiktu galā ar dažādiem dzīves izaicinājumiem – esiet labsirdīgi pret sevi un pret citiem.

Informāciju sagatavoja izglītības psiholoģe Alisa Žuravļova