Tehnikuma darbinieki iepazīst profesionālās izglītības iespējas Itālijā

No 2024.gada 4. līdz 10.februārim Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma pedagogi un profesionālās izglītības speciālisti Erasmus+ programmas profesionālās izglītības sektora projekta “Profesionālās kvalifikācijas pilnveide nākotnes izglītībā” (Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000059221) ietvaros devās uz Itālijas pilsētu Breša, lai piedalītos darba ēnošanā un iepazītos ar Itālijas profesionālās izglītības iespējām, izaicinājumiem un praktiskās apmācības īstenošanas aspektiem.

Darba ēnošanas laikā tehnikuma darbinieki iepazina Itālijas izglītības sistēmu, kā arī apmeklēja profesionālās skolas un vairākus uzņēmumus, kuros arī mūsu izglītojamie turpmāk varēs realizēt mācību praksi Erasmus+ projekta ietvaros. Uzņēmumu pārstāvji pastāstīja par prakses vietām un izvirzītajām prasībām, kuras izglītojamajiem jāņem vērā. Arī praktikanti no Latvijas dalījas ar savu pieredzi. Jānorāda, ka visi potenciālo prakses vietu pārstāvji akcentēja angļu valodas zināšanu nepieciešamību, bet citu valodu zināšanas tiek uzskatītas par priekšrocību. Itālijas viesnīcas, restorāni, skaistumkopšanas centri, web-dizaina studijas, elektrokomunikāciju un automatizāciju uzņēmumi, arhitektūras aģentūras ir gatavi uzņemt topošos speciālistus un nodrošināt viņiem piemērotas prakses vietas. Jāmin arī to, ka Itālijā pedagogi uzlaboja savas zināšanas un pieredzi atkritumu šķirošanas jomā. Izrādās, ka tā ir vesela zinātne, jo ir pārāk daudz izņēmumu, ko var un nevar likt kopā. Kā arī ir vajadzīga atsevišķa telpa, kur glabāt visus šos atkritumu maisus.

Tehnikuma darbinieki ir gatavi motivēt tehnikuma izglītojamos piedalīties mācību praksē ārvalstīs, jo tā ir pieredze, kas sniegs stabilu ieguldījumu gan profesionālajā, gan personīgajā izaugsmē.

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu “Profesionālās kvalifikācijas pilnveide nākotnes izglītībā” (Nr. 2022-1-LV01-KA121-VET-000059221) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Informāciju sagatavoja Inovāciju un attīstības nodaļa