Tehnikuma izglītojamie Vācijā attīsta savas profesionālās prasmes un gūst jaunas zināšanas

No 2024.gada 21.janvāra līdz 17.februārim Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma izglītojamie piedalījās Erasmus+ programmas profesionālās izglītības sektora projekta “Profesionālo prasmju pilnveide tehnoloģiju jomā” (Nr. 2023-1-LV01-KA121-VET-000114313) mobilitātē Vācijā (Šverīna). Viena mēneša garumā izglītojamie strādāja dažādu nozaru uzņēmumos, apgūstot elektrotehnikas, konditorejas izstrādājumu ražošanas un noliktavas operāciju zināšanas. Tā bija lieliska iespēja paplašināt savas profesionālās, sociālās un valodu prasmes, kā arī gūt pieredzi, strādājot un dzīvojot ārzemēs. Katrs no izglītojamajiem ar sajūsmu dalījās savos iespaidos par mācību praksē pavadīto laiku.

Kristiāna Skrinda (K 13) un Anastasija Ūdre (K 13) stāžējās restorānā “LUKAS”, kur paplašināja savas zināšanas ne tikai konditorijas, bet arī kulinārijas jomā. Neraugoties uz profesiju atšķirībām, viņu pieredze bija pozitīva un bagātinoša gan jaunu recepšu, gan komunikācijas prasmju ziņā. Svarīgi ir arī tas, ka viņas guva savu biedru atbalstu un mācījās kā veidot budžetu un plānot savu ikdienu citā valstī.

Karina Prikule (LD-31) guva pieredzi, strādājot “Locema” noliktavā, kur viņa ne tikai apguva jaunas prasmes preču saņemšanā un nosūtīšanā, darbā ar noliktavas aprīkojumu, bet arī uzlaboja savas valodas un komunikācijas prasmes, kā arī iepazinās ar Vācijas kultūru.

Oļegs Lispuhs (EM-31) ieguva vērtīgu pieredzi elektrotehnikas jomā uzņēmumā “Thomas Electro”. Viņš uzsvēra, ka bija ļoti patīkami strādāt draudzīgā kolektīvā. Tas veicināja produktīvu darbu un komandas attīstību.

Arī Maksis Jubels (EM-31) dalījās ar pozitīvo pieredzi strādājot uzņemumā “Thomas Elektro GmbH”. Maksis atzīst, ka darbs ar pieredzējušiem profesionāļiem palīdzēja iegūt jaunas zināšanas un izprast darba vides profesionālo dinamiku.

Savukārt Ņikita Blakunovs (EM-31) prakses laikā apguva jaunas prasmes darbā ar instrumentiem, kā arī iemācījās kontrolēt savas emocijas un uzņemties atbildību par paveikto. Šī pieredze ir vērtīgs solis viņa profesionālajā attīstībā un personīgajā izaugsmē.

Ņikitam Gibovskim (EM-31) prakse uzņēmumā “Merker Elektro” bija plašs ceļojums elektrotehnikas pasaulē – viņš atklāja un apguva jaunas profesionālās prasmes kabeļu remonta un montāžas jomā. Ņikita uzsvēra, ka komunikācijas prasmes ir svarīgas, lai pareizi izvēlētos darbu, un šajā ziņā viņam palīdzēja valodu zināšanas.

Artjoms Samohvalovs (EM-31) paaugstināja savas elektrotehnikas prasmes elektrisko paneļu montāžas uzņēmumā, uzlaboja valodas prasmes un iepazina Vācijas kultūru un tās iedzīvotāju mentalitāti.

No mācību prakses brīvajā laikā projekta dalībnieki apmeklēja Šverīnas pili – Vācijas arhitektūras šedevru, kas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, kā arī apskatīja Berlīnes slavenākās vietas: 365 metrus augsto televīzijas torni, Berlīnes katedrāli, Muzeju salu, Gendarmenmarkt (vienu no lielākajiem Berlīnes laukumiem), Brandenburgas vārtus, Reihstāga ēku.

Šī pieredze projekta dalībniekiem sniedza unikālu iespēju ne tikai apgūt jaunas prasmes un zināšanas savā profesionālajā jomā, bet arī pilnībā iepazīt un izprast citu valstu kultūru un uzņēmējdarbības vidi. Tas ir ieguldījums nākotnē gan personīgajā, gan profesionālajā jomā, kas atstās paliekošas atmiņas un iedvesmos turpmākajam darbam.

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu “Profesionālo prasmju pilnveide tehnoloģiju jomā” (Nr. 2023-1-LV01-KA121-VET-000114313) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.

Informāciju sagatavoja vācu valodas skolotāja Jeļena Sardiko