Sagaidot Pasaules augu dienu un Starptautisko bioloģiskās daudzveidības dienu

18. maijs pēc EPSO (Eiropas Augu zinātņu organizācijas) ierosinājuma visā pasaulē tiek atzīmēts kā Pasaules augu diena, bet 22.maiju ANO ir pasludinājusi kā Starptautisko bioloģiskās daudzveidības dienu un aicinājusi atzīmēt šīs dienas, piedaloties dažādos izglītojošos pasākumos.

Šo aicinājumu 14. un 16. maijā izmantoja arī Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma P-21, P-42, K13 un PR-11 grupu izglītojamie un programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros devās izglītojošā ekskursijā uz Salaspils Nacionālo botānisko dārzu, lai piedalītos pasākumā “Māksla botāniskajā dārzā”. Izglītojošā pasākuma mērķis bija paplašināt zināšanas par augu daudzveidību, to lomu vidē un tās saglabāšanā.

Pasākuma pirmajā daļā profesionāla gida pavadījumā bija iespēja iepazīt Salaspils Nacionālā botāniskā dārza oranžēriju, kur ekskursanti uzklausīja četrus dažādus stāstījumus četrās dažādās zālēs – sukulentu zālē, siltā subtropu zālē, vēsā subtropu zālē un tropu zālē. 

Pasākuma turpinājumā katrs dalībnieks individuāli vai nelielās grupās iegrima augu valstībā BOTANIA – vietā, kur stāsti un spēles, smaržas un skaņas aicina ar aizrautību iepazīt augus un dabas vērtības. Tā bija iespēja pašvadīti modināt zinātkāri un vēlmi meklēt, atrast, pētīt, uzzināt un izprast katra auga lomu bioloģiskās daudzveidības globusā. Ekspozīcija ietvera sešus tematus: par saknēm, stumbriem, lapām, ziediem, sēklām un augļiem. Atsevišķa vieta bija atvēlēta mūsdienās tik nozīmīgiem tematiem kā ekoloģija, bioloģiskā daudzveidība un botānisko dārzu misija(https://nbd.gov.lv/).

Noslēgumā ekskursanti izbaudīja dendrārija pastaigu takas un ieturēja līdzi paņemto pusdienu maltīti. Pieredzes pasākumos kopā ar izglītojamajiem devās arī skolotājas I.Barkova, J.Jurtajeva, A.Lazuko, J.Pļečkena, A.Kočmarjova, S.Beļakova, A.Paškeviča un projektu koordinatore V.Zinovjeva. Paldies visiem par kopā būšanu, fotogrāfijām un saturīgi pavadītu laiku!

Informāciju sagatavoja DTTT izglītības metodiķe Angelika Paškeviča