Seminārs “Tradicionālo zupu jauni risinājumi”

2024.gada 22. un 23.maijā Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Miera ielas mācību korpusā notika seminārs “Tradicionālo zupu jauni risinājumi”, kuru vadīja profesionālās izglītības skolotaja Nonna Akopova. Šis seminārs sniedza lielisku iespēju kursa dalībniekiem pilnveidot savas kulinārijas prasmes, īpaši koncentrējoties uz zupu gatavošanas tehnoloģiju un jaunu risinājumu izstrādi.

Semināra laikā dalībnieki padziļināti izpētīja zupu tehnoloģisko karšu veidošanu, kas ir būtisks elements, lai nodrošinātu konsekventu un augstas kvalitātes rezultātu katrā ēdienreizē. Tehnoloģiskās kartes kalpo kā detalizētas receptes, kurās aprakstīta ne tikai sastāvdaļu proporcija, bet arī gatavošanas procesa soļi.

Svarīga loma seminārā tika pievērsta buljoniem, kas ir zupu pamats. Dalībnieki iepazina dažādus buljonu veidus – kaulu, gaļas, zivju un dārzeņu buljonus. Katram buljonam ir savas specifiskās receptūras un gatavošanas tehnoloģijas, kuras tika rūpīgi izpētītas. Tāpat tika apspriesta buljonu nozīme un lietošana ēdienu gatavošanā, kā arī kvalitātes prasības, lai nodrošinātu nevainojamu garšu un tekstūru. Liela uzmanība tika veltīta arī nedzidrām zupām. Katrai no šīm zupām ir savas specifiskās gatavošanas īpatnības. Dalībnieki praktiski apguva arī kā tās pareizi pasniegt, ievērojot visas kvalitātes prasības. Kopumā seminārs bija vērtīga pieredze visiem dalībniekiem, sniedzot gan teorētiskas zināšanas, gan praktiskās prasmes. Tas veicināja izpratni par zupu gatavošanas mākslu un nodrošināja jaunas idejas.