Pavārs

Izglītības programmas nosaukums – Ēdināšanas pakalpojumi
Iegūstamā kvalifikācija – 
Pavārs (Trešais profesionālās kvalifikācijas līmenis)
Mācību ilgums – ar pamatizglītību – 
4 gadi (tiek iegūta arī vidējā izglītība)
Mācību ilgums – ar vidējo izglītību – 
14 mēneši

Trešais profesionālās kvalifikācijas līmenis – paaugstināta teorētiskā sagatavotība un profesionālā meistarība, kas dod iespēju veikt noteiktus izpildītāja pienākumus, kuros ietilpst arī izpildāmā darba plānošana un organizēšana.

Pavārs gatavo un noformē dažādas sarežģītības ēdienus, ievērojot ēdienu gatavošanas tehnoloģiju,
uzņēmuma paškontroles sistēmas prasības un racionālu visu resursu apriti, nodrošina ražošanas tehnoloģiskā aprīkojuma sagatavošanu un lietošanu darbā, izvērtē izejvielu, starpproduktu un gatavo ēdienu kvalitāti. Pavārs strādā uzņēmumos, kas nodarbojas ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu.

Teoriju izglītojamie mācās skolā, bet praktiskās iemaņas apgūst skolas ēdienu gatavošanas laboratorijā un, strādājot praksē, – ēdnīcās, kafejnīcās, restorānos un bāros.

Pavāra profesija ir viena no senākajām pasaulē, kura saglabājusies līdz mūsdienām un pastāvīgi attīstās. Zināms, ka no tā, kā tiek ēdināts cilvēks, ir atkarīga viņa veselība, garastāvoklis un veiksme darbā. Tāpēc arī mūsdienās pavāra profesija ir viena no nedaudzajām, kura ir izpelnījusies autoritāti mūsdienu sabiedrībā. Tā ir profesija, kurā garša un smarža ir vienas no profesionāli svarīgākajām īpašībām. Pavāra profesija ir radoša un ļoti interesanta, kurā ir vieta fantāzijai, izdomai un estētiskai gaumei.

Pēc pavāra specialitātes iegūšanas jaunieši var turpināt studijas arī augstskolā, piemēram:

  • Latvijas Lauksaimniecības universitātē (Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība; Pārtikas produktu tehnoloģija);
  • Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā (Tūrisms, viesnīcu un restorānu serviss);
  • Biznesa augstskolā Turība (Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadība) un daudzās citās.