Aukstās uzkodas Ziemassvētku galdam

16. un 17. decembrī pavāru 3. kursa grupā notika praktiskais darbs, kas tika veltīts Ziemassvētku un Jaunā gada banketa uzkodu pagatavošanai. Šī nodarbība kļuva ne tikai par teorētisko zināšanu pārnesi praksē, bet arī par iedvesmu svētku atmosfēras radīšanai. Darbs sākās ar ēdienkartes apspriešanu – katrs izglītojamais piedāvāja savas idejas ēdienu izvēlē un noformēšanā. Profesionālās izglītības pedagoga Jeļenas Jurtajevas vadībā izglītojamie sadalīja darba uzdevumus, sagatavoja ingridientus un uzsāka savu kulināro šedevru pagatavošanu. Tika izmantotas gan tradicionālās, gan autorreceptūras – kanapē maizītes, ruletes, gaļas un zivju uzkodas. Pagatavošanā un pasniegšanā tika izmantoti sezonas produkti. Liels uzsvars tika likts uz ēdienu noformēšanas estētiku.

Izglītojamie izrādīja interesi un radošu pieeju – tas kļuva par iespēju parādīt savu potenciālu. Topošie pavāri palīdzēja viens otram, dalījās idejās, apsprieda ēdienu garšas un izskata uzlābošanas iespējas. Nodarbības atmosfēra bija daudzīga un iedvesmojošā, kas arī veicināja kvalitatīvu rezultātu.

Šī praktiskā nodarbība palīdzēja izglītojamiem sasniegt vairākus rezultātus:
• Izmantot teorijā iegūtās praktiskās zināšanas, nostiprināt prasmes;
• Iemācīties strādāt komandā un sadalīt darba uzdevumus;
• Attīstīt gaumes izjūtu un radošumu ēdienu pasniegšanā;
• Izjust sevi, ka daļu no profesionālās saimes, veidojot svēktu ēdienus.

Praktiskā nodarbība parādīja, ka izglītojamie ir gatavi risināt sarežģītus uzdevumus un ir spējīgi iedvesmot apkārtējos ar savu kulināro talantu. Pirmā semestra noslēgumā šī nodarbība kļuva par īstiem radošuma un profesionālās izaugsmes svētkiem!

Informāciju sagatavoja prof. Izgl. pedagogs I. Barkova