

Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums sadarbībā ar Daugavpils valstspilsētas pašvaldību, kā arī Šauļu Tūrisma informācijas centru un Šauļu Tehnoloģiju mācību centru (Lietuva) 2025. gada 1. februārī ir sākuši Interreg Latvijas – Lietuvas programmas projekta „Kulinārā tūrisma attīstība caur mūsdienu lietuviešu un latviešu tradicionālās virtuves garšu” jeb „Taste the history” (Nr. LL-00224) īstenošanu. Projekts ilgs 2 gadus: līdz 2027.gada 31.janvārim.
Šis projekts ir mērķēts uz gastronomiskā tūrisma veicināšanu Latgales (Latvija) un Šauļu (Lietuva) pierobežas reģionos, atdzīvinot to kopīgo kulināro mantojumu. Neskatoties uz pieaugošo pieprasījumu, šie reģioni saskaras ar izaicinājumiem, veidojot vienotu kulināro identitāti, un tiem trūkst spēcīga kulinārā mantojuma ēdienu piedāvājuma. Projekts saglabās, popularizēs un atdzīvinās šīs tradīcijas, pārvēršot tās par pievilcīgām tūrisma aktivitātēm. Galvenie projekta rezultāti ietver kulinārās pieredzes centru izveidi Šauļos un Daugavpilī, piedāvājot izglītojošas programmas un autentisku reģionālo ēdienu degustācijas. Vēsturiskie kulinārie pētījumi būs pamats vēsturiskās ēdienkartes, e-grāmatas un brošūru “Latvijas un Lietuvas kulinārais mantojums”, kulinārā mantojuma tūrisma kartes izveidei un apmācībām vietējiem pavāriem. Tiks izstrādāti ieteikumi pārtikas piegādātājiem, ražotājiem, kā arī abos reģionos notiks gastronomijas festivāli. Sociālo mediju kampaņa vēl vairāk pastiprinās projekta ietekmi. Šie rezultāti būs noderīgi vietējām kopienām, tūrisma uzņēmumiem, uzlabojot viņu izpratni un baudījumu par reģiona bagāto kulināro mantojumu un palielinot tā redzamību un pievilcīgumu tūristiem.
Ir paredzēts, ka projekta īstenošanas rezultātā tiks:
– veikta kulinārā mantojuma izpēte Latgales reģionā un Šauļu reģionā, atklājot kopīgus un atšķirīgus tradicionālos ēdienus;
– veikta atklāto tradicionālo recepšu modernizācija, iesaistot tehnikumus un ēdināšanas nozares uzņēmumus, īstenotas degustācijas un atlasītas labākās tradicionālās un/vai modernizētās receptes iekļaušanai ēdināšanas iestāžu ēdienkartē;
– izstrādāta e-grāmata par Lietuvas un Latvijas kulināro mantojumu;
– īstenotas Kulinārā mantojuma atdzīvināšanas meistarklases;
– veikta vietējo pavāru apmācība projekta ietvaros atlasīto recepšu/ēdienu gatavošanā;
– izveidoti Kulinārās pieredzes centri Šauļu Tehnoloģiju mācību centrā un Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā;
– īstenoti pieredzes apmaiņas braucieni uz Itāliju, pa Latviju un Lietuvu labās prakses izzināšanai un pārņemšanai;
– organizēti gastronomijas festivāli Šauļos un Daugavpilī;
– izstrādātas gastronomiskā tūrisma kartes un brošūras;
– rīkots projekta noslēguma forums Šauļos.
Interreg VI-A Latvijas – Lietuvas programmā 2021. – 2027.gadam īstenoto projektu „Kulinārā tūrisma attīstība caur mūsdienu lietuviešu un latviešu tradicionālās virtuves garšu” Nr. LL-00224 līdzfinansē Eiropas Savienība. Kopējais projekta budžets ir 643363,78 EUR. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 514691,01 EUR.
Informāciju sagatavoja projektu vadītāja Sandra Celmiņa