

Februārī 8 mūsu tehnikuma izglītojamie – topošie pavāri, elektrotehniķi, programmēšanas un datorsistēmu tehniķi – skolotājas Natālijas Pantevičas pavadībā ar gandarījuma sajūtu atgriezās mājās no Erasmus+ prakses, kas no 12. janvāra līdz 7. februārim norisinājās Kordovā (Spānija).
Mobilitātes laikā audzēkņi praktizējās savās specialitātēs vietējos uzņēmumos, iegūstot vērtīgas profesionālās prasmes un pieredzi:
• Vladislavs Stepanovs (PR-22) apguva praktiskās iemaņas “COSIGEIN SL” uzņēmumā un šādi vērtē savu pieredzi: “Šīs prakses laikā es uzzināju daudz vairāk, nekā būtu varējis uzzināt savā dzimtajā pilsētā. Man bija iespēja redzēt, kā mana profesija izskatās no iekšpuses, un iegūt vērtīgas zināšanas un praktisko pieredzi tajā. Pirmā nedēļa bija sarežģīta: bija jāpielāgojas jaunai valstij, darba procesam un apkārtējai videi. Tomēr es ātri iekļāvos ritmā. Viens no izaicinājumiem bija tas, ka man nācās strādāt ar Python programmēšanas valodu, nevis ar ierasto Java, kuru es biju apguvis agrāk. Tas kļuva par lielisku stimulu apgūt jaunu rīku un pielāgoties uzņēmuma uzdevumiem.”
• EM-31 grupas izglītojamie Pāvels Arhipovs un Roberts Boļasnikovs savā prakses vietā, uzņēmumā ”GRUPO EOS IBERICA”, kas specializējas bankomātu projektēšanā un montāžā, veica elektroinstalācijas darbus, elektroniskās aparatūras montāžu un kopsalikumu atbilstoši iekārtu dokumentācijas prasībām un standartiem, strādāja ar montāžas, kontroles, testēšanas, regulēšanas iekārtām un aparatūru. Kā atzina paši audzēkņi, šī pieredze bija vērtīgs solis viņu profesionālajā attīstībā un personīgajā izaugsmē. Pāvels izsaka vēlmi vēl atgriezties strādāt Spānijā.
• Topošie pavāri Arturs Žerebkovs (P-31), Maksims Bondarevs (P-44), Ņikita Gavrilovs (P-44) stāžējās restorānā “Casa Palacio Bandolero Restaurante”. Viņi nodarbojās gan ar produktu pirmapstrādi, gan ar auksto un karsto ēdienu gatavošanu. Puišiem paveicās strādāt ar šī restorāna šefpavāru Roque Carmona, kurš ir slavens kā labākais paeljas (spāņu nacionālais ēdiens) šefpavārs pasaulē (apbalvojums iegūts Starptautiskajā paeljas konkursā Suecā 2016. gadā). Šefpavārs Roque Carmona iemācīja gatavot spāņu nacionālos ēdienus un ļoti labi atsaucās par visiem mūsu izglītojamajiem, viņu profesionālās sagatavotības līmeni, īpaši atzīmējot Artura augstās profesionālās spējas, radošumu, uzticot viņam gatavot pat ēdienus banketam.
Artura atzinumi: “Šī prakse ir vērtīga, neaizmirstama pieredze gaišajā Spānijas pilsētā Kordovā. Darbs nebija tik grūts, kā varētu šķist. Vienīgi darba apjoms bija liels, bet tā nebija problēma! Praksē es nodarbojos ar banketiem, gatavojot nacionālās virtuves desertus, kā arī aukstos ēdienus, piemēram, “Salmorejo”, “Tatin” un “Pastel de Cordoba”. Spāņu virtuvē esmu pamanījis, ka viņi gatavo garšīgus un spilgtus ēdienus! Kolektīvs mani iepriecināja, visi ir ļoti laipni un viesmīlīgi, man daudz ko iemācīja. Es priecājos, ka varēju piedalīties šajā Erasmus+ projektā.”
Ņikitas iespaidi: “Šī prakse man bija unikāla pieredze, kuru es, visticamāk, neiegūšu nekur citur. Protams, mums bija jāpārvar dažas grūtības, lielākās grūtības man bija valodas barjera, jo ļoti maz spāņu runā angliski, taču mēs to pārvarējām, pateicoties mūsu spāņu valodā runājošajam draugam. Kopumā mēs savā darbā nebijām ierobežoti. Ja vēlējāmies uzzināt kaut ko jaunu, mums vienmēr tika parādīts, kā tas jādara. Nebija neviena darba, kuru mums neļautu mēģināt pieredzes trūkuma dēļ.”
Maksims uzsvēra, ka bija ļoti patīkami strādāt draudzīgajā kolektīvā, apgūt vietējās virtuves tradīcijas un tehnikas, strādājot ar dažādām receptēm, gatavot un noformēt dažādas sarežģītības ēdienus. Dalība šajā praksē ļāva papildināt zināšanas par pavāru darbu profesionālā vidē, kā arī apgūt jaunas iemaņas, ko vēlāk varēs izmantot savā darbā Latvijā.
• Arī Viktors Kotovs (DT-41) dalījās ar pozitīvo pieredzi, strādājot uzņēmumā “Inforbit Soluciones ESPJ”: “Esmu ļoti pateicīgs Erasmus+ par šo lielisko iespēju piedalīties praksē ārzemēs! Prakses laikā ieguvu daudz jaunu un vērtīgu zināšanu, strādājot ar datoriem, printeriem, portatīvajiem datoriem un citām perifērijas iekārtām. Tā bija lieliska pieredze, kas palīdzēja man attīstīt profesionālās prasmes un paplašināt redzesloku.” Viktora prakses vadītājs atzina viņa izcilas zināšanas, kā arī augsti novērtēja Viktora spēju risināt problēmsituācijas, rast pareizo risinājumu.
• Savukārt vēl viens DT-41 grupas izglītojamais Mihails Sazonovs ieguva vērtīgu pieredzi uzņēmumā “AKIAI SLU”, kas nodarbojas ar IT konsultēšanu un specializējas kiberdrošībā. Mihails dalījās ar savu pieredzi: “Es iepazinos ar Acronis monitoringa servisiem, Zabbix serveri, Proxmox serveri utt. Viens no maniem pienākumiem bija klientu monitorings un atskaišu veidošana. Man bija arī iespēja pašam instalēt Zabbix serveri. Iepazinos ar UTM ierīcēm un palīdzēju tās konfigurēt. Manuprāt, studentiem, kuri nopietni vēlas attīstīties savā jomā, ir vērts izmēģināt piedalīšanos Erasmus+ mobilitātē. Tā attīsta ne tikai profesionālās prasmes, bet arī kultūras un valodu zināšanas.”
Savukārt vēl viens DT-41 grupas izglītojamais Mihails Sazonovs ieguva vērtīgu pieredzi uzņēmumā “AKIAI SLU”, kas nodarbojas ar IT konsultēšanu un specializējas kiberdrošībā. Mihails dalījās ar savu pieredzi: “Es iepazinos ar Acronis monitoringa servisiem, Zabbix serveri, Proxmox serveri utt. Viens no maniem pienākumiem bija klientu monitorings un atskaišu veidošana. Man bija arī iespēja pašam instalēt Zabbix serveri. Iepazinos ar UTM ierīcēm un palīdzēju tās konfigurēt. Manuprāt, studentiem, kuri nopietni vēlas attīstīties savā jomā, ir vērts izmēģināt piedalīšanos Erasmus+ mobilitātē. Tā attīsta ne tikai profesionālās prasmes, bet arī kultūras un valodu zināšanas.”
Brīvajā laikā izglītojamie arī iepazina ievērojamos brīnišķīgās Kordovas pilsētas apskates objektus: bijušo lielā Kordovas kalifāta galveno mošeju Mezquitu, Kordovas romiešu tiltu, Kristīgo monarhu Alkazaras cietoksni u.c., kā arī Spānijas atbalsta organizācija organizēja projekta dalībniekiem ekskursiju uz Andalūzijas reģiona pērli Seviļu, kur projekta dalībnieki apmeklējaSeviļas katedrāli ar 93 metrus augsto zvanu torni La Giralda, Seviļas karalisko Alkazaru, Spānijas laukumu. Visas apskates vietas atstāja neaizmirstamu iespaidu un sniedza iespēju labāk izprast Spānijas kultūru un vērtības.
Pateicamies Spānijas uzņemošajām organizācijām un atbalsta organizācijai Formacion Academia Barcelona S.L. par viesmīlību un labi organizēto mācību praksi!
Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma Erasmus+ programmā īstenoto profesionālās izglītības sektora projektu “Profesionālās izglītības iestāde – stabils pamats nākotnes profesijā” (Nr. 2024-1-LV01-KA121-VET-000206850) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapas www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+ un programmas mājaslapā www.erasmusplus.lv.
Informāciju sagatavoja profesionālās izglītības skolotāja Natālija Panteviča