Ziemeļvalstu Ministru padomes Nordplus programmas Junior apakšprogrammas projekta “Modern regional cuisine” („Mūsdienu reģionālā virtuve”) Nr. NPJR-2025/10113 ietvaros Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma pavāru un konditoru specialitāšu izglītojamie no grupām P-21, P-31 un K/V-21 kopā ar pavadošajām personām un pedagogiem piedalījās mācību mobilitātē Šauļu Tehnoloģiju mācību centrā Lietuvā.
Mobilitātes laikā izglītojamie iepazinās ar Lietuvas kulinārajām tradīcijām, reģionālo pārtikas kultūru un profesionālās izglītības vidi. Praktiskajās nodarbībās viņi gatavoja tradicionālos lietuviešu ēdienus – auksto zupu, kartupeļu pankūkas un “Kuršėnai roll” kūku –, kā arī izstrādāja savas ēdienu idejas starptautiskām kopīgām aktivitātēm. Būtiska mobilitātes sastāvdaļa bija jaukto Lietuvas, Igaunijas un Latvijas komandu kulinārijas konkurss, kurā jaunieši demonstrēja profesionālās prasmes, radošumu un spēju efektīvi darboties starptautiskā komandā.
Savukārt pedagogi iepazinās ar partneru mācību metodēm, praktiskajiem risinājumiem ēdināšanas uzņēmumu darbībā un piedalījās kopīgās kulinārajās meistarklasēs, tādējādi paplašinot savu profesionālo redzesloku un pedagoģisko pieeju klāstu.
Dalībnieki apmeklēja tematiskas meistarklases, vietējās pārtikas ražotnes un degustācijas Šauļos, Kuršēnos un Jonišķos, kā arī iepazinās ar reģionālajām garšām, vegāno ēdienu pagatavošanas pamatprincipiem, aukstās spiešanas eļļu ražošanu, tradicionālajām uzkodām un kulināro mantojumu. Programmas laikā tika apmeklētas mācību darbnīcas un muzeji, kā arī Kuršēnu “Manor Tea” parks, kur dalībnieki degustēja pašu gatavotos konditorejas izstrādājumus un zāļu tējas.
Papildus mācību aktivitātēm izglītojamie un pedagogi piedalījās kultūras un atpūtas pasākumos – iepazina pilsētu, apmeklēja sinagogu, simboliski apskatīja Krustu kalnu un piedalījās sportiskās aktivitātēs.
Mobilitāte sniedza izglītojamajiem nozīmīgu profesionālo pieredzi, sekmēja praktisko prasmju attīstību un radošumu kulinārijā. Dalībnieki pilnveidoja starpkultūru kompetences, sadarbības un komunikācijas prasmes, kā arī guva plašāku priekšstatu par starptautisko profesionālās izglītības vidi.
Pedagogi atzina, ka mobilitātes laikā iegūtās zināšanas – mācību organizācijas pieejas, aktuālās tendences ēdināšanas nozarē un jaunas receptūras – būtiski papildinās viņu ikdienas darbu un tiks integrētas turpmākajā mācību procesā.
Ziemeļvalstu Ministru padomes Nordplus programmas Junior apakšprogrammas projektu “Modern regional cuisine” (“Mūsdienu reģionālā virtuve”) Nr. NPJR-2025/10113 līdzfinansē Nordplus programma. Vairāk par Nordplus programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Nordplus un programmas mājaslapā https://nordplusonline.org/.
Informāciju sagatavoja profesionālās izglītības skolotāja Tatjana Kiseļova










