Konditors

Mācību ilgums – ar pamatizglītību – 4 gadi (tiek iegūta arī vidējā izglītība)

Ja Tu esi aizdomājies par to, lai iegūtu konditora kvalifikāciju Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā, šeit vari uzzināt, ko Tu mācīsies, apgūsi un kur varēsi strādāt pēc konditora kvalifikācijas iegūšanas.

Kas ir konditors?

Konditors ir profesionālis, kurš specializējas dažādu saldo ēdienu, piemēram, kūku, tortu, cepumu, desertu, šokolādes, konfekšu un citu konditorejas izstrādājumu, kā arī sāļo mīklas izstrādājumu un maizes gatavošanā. Viņi izmanto savas prasmes un radošumu, lai radītu gan garšīgus, gan vizuāli pievilcīgus gardumus. Pieredzējuši konditori strādā kā burvju mākslinieki.

Kādu izglītību es iegūšu?

Tu iegūsi profesionālo vidējo izglītību ar kvalifikāciju “Konditors”

Ko es iemācīšos?

Apgūstot pavāra kvalifikāciju, tu mācīsies:

  • pārbaudīt tehnoloģisko iekārtu, aprīkojuma, inventāra gatavību darbam;

  • uzturēt darba vietu un darba vidi atbilstoši higiēnas prasībām;

  • pieņemt izejvielas un produktus no noliktavas un piegādātājiem;

  • izvērtēt saņemto izejvielu un produktu atbilstību pavaddokumentiem un normatīvajiem aktiem;

  • ievērot izejvielu un produktu uzglabāšanas režīmus un prasības;

  • sagatavot izejvielas un produktus ražošanas procesam;

  • veikt sagatavoto izejvielu un produktu pieņemšanu un ievietošanu noliktavās;

  • nodrošināt tehnoloģisko instrukciju ievērošanu starpproduktu un izstrādājumu ražošanā;

  • sagatavot tehnoloģiskās iekārtas aprīkojumu, inventāru un materiālus ražošanai;

  • nodrošināt izstrādājumu ražošanas tehnoloģiskos procesus;

  • izvērtēt produktu un izstrādājumu kvalitātes rādītāju izmaiņas ražošanas laikā;

  • gatavot dažādu miltu veidu maizes mīklas;

  • veidot dažādas sarežģītības un veida maizes izstrādājumus;

  • piemērot katram maizes un tās izstrādājuma veidam atbilstošo cepšanas režīmu;

  • gatavot mīklas dažādiem konditorejas izstrādājumiem;

  • veidot mīklu izstrādājumu starpproduktus;

  • gatavot dažādus apdares krēmus, masas un pildījumus;

  • cept sagatavotos starpproduktus un izstrādājumus;

  • sagatavot konditorejas izstrādājumu noformēšanai dažādus materiālus;

  • sagatavot dažādu desertu gatavošanai produktus, izejvielas un materiālus;

  • piemērot atbilstošu apstrādes veidu dažādu desertu gatavošanā;

  • sagatavot atbilstošu iepakojumu un materiālus gatavo produktu un starpproduktu uzglabāšanai;

  • saldēt starpproduktus un gatavos izstrādājumus;

  • sagatavot pasūtījumus un to pavaddokumentāciju;

  • plānot savu darbu un visu saistīto resursu racionālu izmantošanu;

Vai es varēšu doties praksē uz ārzemēm?

Jā, ikviens Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma izglītojamais var iesniegt pieteikumu un piedalīties atlasē, lai daļu mācību prakses savā kvalifikācijā īstenotu kādā ārzemju uzņēmumā programmas Erasmus+ ietvaros.

Ko es varēšu darīt ārpus stundām?

Ārpus mācībām tev būs iespēja iesaistīties dažādās aktivitātēs. Informāciju par interešu izglītības piedāvājumu skaties šeit.

Kur es varēšu mācīties tālāk?

Pēc konditora kvalifikācijas iegūšanas ir vairākas augstskolas, kurās var turpināt studijas, lai padziļinātu zināšanas un prasmes kulinārijas un viesmīlības nozarē, piemēram: Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU): Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība, Pārtikas produktu tehnoloģija; Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola (ISMA): Tūrisms, viesnīcu un restorānu serviss; Biznesa augstskola Turība: Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadība; Šīs programmas piedāvā plašas iespējas attīstīt karjeru un iegūt starptautisku pieredzi.

Kur es varēšu strādāt?

Pēc konditora kvalifikācijas iegūšanas ir daudzveidīgas darba iespējas, piemēram, restorānos; konditorejās; kafejnīcās; viesnīcās; lauku tūrisma uzņēmumos; Konditori var strādāt pasākumu organizēšanas uzņēmumos, gatavojot konditorejas izstrādājumus kāzām, dzimšanas dienām un citiem svinīgiem pasākumiem. Daudzi konditori izvēlās strādāt patstāvīgi, piedāvājot savus izstrādājumus tiešsaistē vai vietējā tirgū.