Pavārs

Mācību ilgums – ar pamatizglītību – 4 gadi (tiek iegūta arī vidējā izglītība)
Mācību ilgums – 
ar vidējo izglītību – 14 mēneši

Ja Tu esi aizdomājies par to, lai iegūtu pavāra kvalifikāciju Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā, šeit vari uzzināt, ko Tu mācīsies, apgūsi un kur varēsi strādāt pēc pavāra kvalifikācijas iegūšanas.

Kas ir pavārs?

Pavāra kvalifikācija ietver plašu zināšanu un prasmju kopumu, kas nepieciešams, lai radītu izcilus ēdienus un nodrošinātu augstu ēdināšanas kvalitāti. Pavārs ir kulinārijas mākslas meistars, kurš apvieno radošumu, tehniskās prasmes un zināšanas par pārtikas produktiem, lai radītu gardus un vizuāli pievilcīgus ēdienus.

Kādu izglītību es iegūšu?

Tu iegūsi profesionālo vidējo izglītību ar kvalifikāciju “Pavārs”

Ko es iemācīšos?

Apgūstot pavāra kvalifikāciju, tu mācīsies:

  • pārbaudīt tehnoloģisko iekārtu, aprīkojuma, inventāra gatavību darbam;

  • uzturēt darba vietu un darba vidi atbilstoši higiēnas prasībām;

  • pieņemt izejvielas un produktus no noliktavas un piegādātājiem;

  • izvērtēt saņemto izejvielu un produktu atbilstību pavaddokumentiem un normatīvajiem aktiem;

  • ievērot izejvielu un produktu uzglabāšanas režīmus un prasības;

  • sagatavot izejvielas un produktus ražošanas procesam;

  • veikt sagatavoto izejvielu un produktu pieņemšanu un ievietošanu noliktavās;

  • veikt izejvielu un produktu pirmapstrādi;

  • kontrolēt izejvielu un produktu apriti ražošanas procesā;

  • veidot tehnoloģiskās kartes ēdieniem un dzērieniem;

  • veidot kalkulācijas kartes ēdieniem un dzērieniem;

  • veidot ēdienkartes;

  • nodrošināt tehnoloģiskās dokumentācijas pielietošanu ražošanā;

  • aizpildīt ražošanas procesa uzskaites un atskaites dokumentāciju;

  • veikt inventarizāciju;

  • gatavot un sagatavot pasniegšanai dažādus ēdienus (salātus, aukstās uzkodas, dārzeņu, gaļas, zivju, sēņu ēdienus, mērces, zupas, saldos ēdienus u.c.) un dzērienus (sulas, limonādes u.c.);

  • izstrādāt ēdienu receptūru vai strādāt pēc jau izstrādātām receptēm;

  • nodrošināt viesu apkalpošanu;

  • plānot savu darbu un visu saistīto resursu racionālu izmantošanu;

  • u.c.

Vai es varēšu doties praksē uz ārzemēm?

Jā, ikviens Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma izglītojamais var iesniegt pieteikumu un piedalīties atlasē, lai daļu mācību prakses savā kvalifikācijā īstenotu kādā ārzemju uzņēmumā programmas Erasmus+ ietvaros.

Ko es varēšu darīt ārpus stundām?

Ārpus mācībām tev būs iespēja iesaistīties dažādās aktivitātēs. Informāciju par interešu izglītības piedāvājumu skaties šeit.

Kur es varēšu mācīties tālāk?

Pēc pavāra kvalifikācijas iegūšanas ir vairākas augstskolas, kurās var turpināt studijas, lai padziļinātu zināšanas un prasmes kulinārijas un viesmīlības nozarē, piemēram: Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU): Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība, Pārtikas produktu tehnoloģija; Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola (ISMA): Tūrisms, viesnīcu un restorānu serviss; Biznesa augstskola Turība: Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadība; Šīs programmas piedāvā plašas iespējas attīstīt karjeru un iegūt starptautisku pieredzi.

Kur es varēšu strādāt?

Pēc pavāra kvalifikācijas iegūšanas ir daudzveidīgas darba iespējas, piemēram, restorānos-gan augstas klases restorānos, gan ikdienas ēdināšanas vietās; kafejnīcās; bāros un klubos; viesnīcās -viesnīcu restorāni un bāri, kā arī brokastu serviss; lauku tūrisma uzņēmumos; skolās un slimnīcās; uz kruīzu kuģiem. Pavārs var strādāt arī kā pašnodarbinātā persona, piedāvājot individuālus pasūtījumus vai slēdzot līgumus ar dažādiem uzņēmumiem