Tehnikuma pedagogi piedalās pieredzes apmaiņas braucienā Interreg VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027. gadam projekta „Taste the history” ietvaros  

Kopš 2025. gada 1. februāra tehikumā tiek īstenots Interreg VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027. gadam projekts „Taste the history” (Nr. LL-00224). Šī projekta ietvaros tehnikuma pedagogi Jegors Ņikitins un Tatjana Kiseļova, kas turpmāk arī aktīvi iesaistīsies pārējās projekta aktivitātēs, 26. un 27. jūnijā piedalījās pieredzes apmaiņas braucienā uz Madonas pusi.  

Šī brauciena ietvaros 20 dalībniekiem (10 no Lietuvas un 10 no Latvijas) – ēdināšanas un tūrisma nozares pārstāvjiem – bija iespēja izzināt Madonas un Preiļu novadu garšas, kā arī iepazīt dažādus vietējos ražotājus un vietējo viesmīlību. Pieredzes apmaiņas braucienu projekta ietvaros kā projekta partneris organizēja Daugavpils valstspilsētas pašvaldība.  

Lūk, ieskats tehnikuma skolotāju iespaidos par pieredzes apmaiņas braucienu.   

26. jūnijs: Madonas novada gardumi 

Dienas pirmajā pusē apmeklējām bioloģisko saimniecību “LAT ANGUS” (Mārcienas pagasts, Madonas novads), kā arī papildus izpētījām bioloģisko saimniecību “Kalna vāveres” (“Labumi”, Bērzaunes pagasts, Madonas novads). Šeit baudījām ne tikai izzinošu ekskursiju, bet arī sātīgas pusdienas un degustējām pašražoto desu. 

Pēcpusdienā ciemojāmies kazu fermā un sierotavā “LĪVI” (“Ozolkrogs”, Bērzaunes pagasts, Madonas novads). Tur bija iespēja iepazīties ar siera ražošanas procesu un, protams, piedalīties degustācijā – izbaudījām tomātu zupu ar kazas sieru, kā arī kazu sieru ar dažādām garšām. 

Vakarā devāmies uz mājas vīna uzņēmumu “Domu Pietura” (Raiņa iela 19, Madona), kur tika piedāvāta vēl viena ekskursija un 5 vīna veidu degustācija. 

Dienas noslēgumā ieradāmies viesu mājā “Kučuru dzirnavas” (Aronas pagasts, Madonas novads, Lautere), kur mūs sagaidīja ekskursija, vieglas vakariņas un nakšņošana. 

27. jūnijs: turpinājums un atgriešanās 

Dienu sākām ar brokastīm plkst. 8.00, un plkst. 9.00 jau devāmies prom no viesu mājas. 

Pirmais rīta pieturas punkts bija “Lazdonas piensaimnieks” (“Klētis”, Lazdona, Lazdonas pagasts, Madonas novads), kur norisinājās ekskursija ražotnē un piena produktu degustācija: izgaršojām uzpūteni ar pienu, rīsu krēmu ar mango, dažādus siera veidus, jogurtus. 

Ceļojuma noslēgumā apmeklējām bioloģisko zemnieku saimniecību “Juri” (Lubāni, Rušonas pagasts, Preiļu novads). Arī šeit mūs sagaidīja ekskursija, degustācija un sātīgas pusdienas: nacionālā zupa ar grūbām, piens, krējums, sieri – cietais siers, dažādi mīkstie sieri, arī siers no govs piena, kas ir ļoti līdzīgs itāļu mocarellas (mozzarella) sieram. 

Kopumā gūtā pieredze un jaunās zināšanas ļaus labāk un pilnvērtīgāk izprast viesmīlības un tūrisma aspektus, kā arī to ciešo sasaisti ar ēdināšanas pakalpojumiem un piedāvājumu. Tāpat gūtā pieredze tiks apgūta un ieviesta projekta īstenošanas gaitā, nodrošinot interesantāku un visaptverošāku Kulinārās pieredzes centra ierīkošanu un darbību.  

Interreg VI-A Latvijas–Lietuvas programmas 2021.–2027.gadam mērķis ir veicināt Programmas reģionu ilgtspējīgu un saliedētu sociālekonomisko attīstību, padarot tos konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, mācībām, darbam un tūrismam. Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma īstenoto projektu “Taste the history” Nr. LL-00224 līdzfinansē Eiropas Savienība.  

Informāciju sagatavoja profesionālās izglītības skolotāji Tatjana Kiseļova un Jegors Ņikitins